Lassult a kínai szolgáltatóipar növekedése júliusban

Gazdaság, 2020.08.05

Lassult a kínai szolgáltatóipar növekedése júliusban - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júliusban 54,1 pontra csökkent a júniusi 58,4 pontról. A júniusi eredmény a szektor teljesítményének az elmúlt évtized legnagyobb ütemű bővülését tükrözte. A júliusi adat, bár az elmúlt három hónap leggyengébbje, de a koronavírus-járvány előtti időszakot tekintve erős növekedési ütemnek számít. A kínai szolgáltatóipari BMI ezzel harmadik hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött.

A növekedést júliusban elsősorban a belföldi piac ösztönözte, míg a kivitel ismét visszaesett a világjárvány okozta kihívások miatt. Az új exportmegrendelések állományának részindexe a múlt hónapban meredeken zuhant vissza az 50 pontos küszöb alá, miután júniusban idén először kapaszkodott vissza a növekedési tartományba.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex az elmúlt több mint öt év legjobb eredményét mutatta júliusban, jelezve, hogy a szolgáltatóipari vállalatok növekvő derűlátással tekintenek a piac jövőjére. A felmérésben résztvevő vállalatok egy része úgy vélekedett, hogy a járvány legsúlyosabb csapásai már lecsengtek.

A foglalkoztatottságot tükröző részindex mindazonáltal a hatodik egymást követő hónapja maradt a csökkenő tartományban, bár a megelőző öt hónaphoz képest júliusban közelítette meg leginkább az 50 pontos küszöböt - mutatott rá az adatokhoz mellékelt közleményben Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza. A szakértő hozzátette: a felmérésben résztvevő cégek változatlanul a költségek visszaszorítására helyezik a hangsúlyt, ezért óvatosan állnak az állomány bővítéséhez.

A Caixin által szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a júniusi 55,7 pontról 54,5 pontra csökkent júliusban. Az enyhe visszaesést a szolgáltatóipar növekedésének lassulása okozta, a feldolgozóipar ugyanis 2011 januárja óta a legnagyobb ütemben bővült a múlt hónapban.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lanyhulását, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!