Lassult a feldolgozóiparon kívüli szektor növekedése az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2017.12.05

Jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben lassult a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor teljesítménye novemberben az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management/ISM) kedden közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 57,4 pontra esett vissza az októberi 60,1 pontról.

Októberben több mint 12 éves csúcson állt a BMI, értéke 2005 augusztusa óta nem volt ilyen magas. Elemzők arra számítottak, hogy novemberben enyhén csökken, 59,0 pontra esik vissza a mutató értéke.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A nem feldolgozóipari szektor 2011 januárja óta minden hónapban növekedett.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 0,8 ponttal, 61,4 pontra, az új megrendelések mutatója 4,1 ponttal, 58,7 pontra, a foglalkoztatottságé 2,2 ponttal 55,3 pontra, az árindexé pedig 2,0 ponttal, 60,7 pontra csökkent.

Két nagyon erős hónap után a növekedési ütem lassult novemberben, de az ISM által megkérdezett vállalkozások többsége továbbra is kedvezően ítéli meg az üzleti feltételeket és a gazdaság egészének irányát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!