Lassult az amerikai magánszektor növekedése novemberben

Gazdaság, 2017.12.05

Lassult az amerikai magánszektor növekedési üteme novemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport kedden közzétett végleges adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54,5 pontra gyengült az októberi 55,3 pontról. A múlt héten közölt előzetes adat is valamivel jobb, 54,7 pont volt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54,5 pontra csökkent az októberi 55,2 pontról. Az előzetes adat 54,6 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását tükrözi.

A végleges eredményeket kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a vártnál valamivel kedvezőtlenebb BMI-adatokból arra lehet következtetni, hogy szerény mértékben lassult a gazdaság, de az amerikai gazdaság éves összevetésben így is 2,5 százalékkal bővülhet a negyedik negyedévben. Ugyanakkor a romlottak a jövő évi várakozások, a vállalatok óvatosabban ítélik meg lehetőségeiket, ami visszaüthet a beruházásokra és a munkahelyteremtésre. Mindazonáltal a magánszektor általában véve a növekedés útján maradt, és a kevés jele mutatkozik annak, hogy a fellendülés jelentősen visszaeshet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!