Lassult az euróövezeti gazdaság fellendülése

Gazdaság, 2018.03.05

Négyhavi mélypontra lassult az euróövezet gazdasági növekedése februárban.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn azt közölte, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) februárban 57,1 pontra süllyedt a januári, 12 éves csúcsnak számító 58,8 pontról.

Az index 56 hónapja töretlen expanziót jelez.

A kompozit index ugyancsak hétfőn ismertetett szolgáltatóipari részmutatója 56,2 pontra süllyedt a januári 58 pontról.

A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar együttesen a gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adja.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A nagy euróövezeti gazdaságok egyikében sem tört meg az expanzió lendülete.

A német kompozit BMI a januári, 59 pontos, hétéves csúcsról háromhavi mélypontra, 57,6 pontra csúszott le februárban. A francia kompozit BMI a januári 59,6 pontról öthavi mélypontra, 57,3 pontra gyengült. Olaszországban, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában háromhavi mélyponton, 56 ponton állt a februári kompozit BMI a januári 59 pont után.

A magas januári mutató után várható volt a februári gyengébb adat, ami alapján azonban hosszabb távú következtetéseket még nem lehet levonni - kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A két hónap mutatói 0,8-0,9 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utalnak az euróövezetben - véli Chris Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!