Lefelé módosították az amerikai GDP-növekedés évesített ütemét

Gazdaság, 2018.05.30

Lefelé módosította az amerikai gazdaság első negyedéves növekedésének évesített ütemét az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán közzétett második becslésében.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 2,2 százalékkal bővült január-márciusban az előző év azonos időszakával összevetve.

Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők az első becslésben szereplő 2,3 százalék megerősítésére számítottak.

Tavaly a negyedik negyedévben 2,9 százalékkal, a harmadikban 3,2 százalékkal, a másodikban 3,1 százalékkal, az elsőben pedig 1,2 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék. A várakozások szerint az idei második negyedévben újra 3 százalék körül alakul a növekedés.

Az idei első negyedévben a viszonylag gyengébb GDP-adat főleg abból ered, hogy a háztartások és vállalatok lassabb ütemben növelték kiadásaikat. A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, éves összevetésben 1,0 százalékkal nőttek, közel öt éve a legkisebb mértékben.

A személyes fogyasztások árindexe 2,6 százalék volt a negyedik negyedévi 2,7 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,3 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,9 százalékra.

Az első negyedévről szóló harmadik, végleges GDP-becslést június 28-án hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!