Lefelé módosította a lengyel statisztikai hivatal a tavalyi GDP-növekedést

Gazdaság, 2017.04.21

(MTI/PAP) - A belső fogyasztás korábban becsültnél kisebb hozzájárulására és az állóeszköz felhalmozás csökkenésére hivatkozva lefelé korrigálta a lengyel statisztikai hivatal a tavalyi negyedik negyedévi és egész évi GDP-növekedési adatot.

A lengyel statisztikai hivatal, a GUS 2,7 százalékról 2,5 százalékra módosította a 2016 negyedik negyedévi éves GDP-növekedést, a tavalyi teljes évit pedig 2,8 százalékról 2,7 százalékra mérsékelte. A statisztikai hivatal a 2015-ös lengyel GDP-növekedést is lefelé korrigálta, 3,9 százalékról 3,8 százalékra.

A GDP-növekedés módosított kalkulációjában a belföldi kereslet súlya csökkent, a nettó exporté pedig emelkedett - indokolta a módosítást a GUS -, illetve nagy súllyal esett latba az állóeszköz felhalmozásnak a korábban becsültnél nagyobb mértékű visszaesése.

A negyedik negyedévi 2,5 százalékos GDP-növekedéshez a belföldi kereslet 1,7 százalékponttal járult hozzá, míg a korábban kalkulált 2,7 százalékos GDP-növekedéshez 2,4 százalékponttal. A nettó export a végleges GDP-növekedési adathoz 0,8 százalékponttal, az előzeteshez pedig 0,3 százalékponttal járult hozzá. A felülvizsgált adatok szerint az állóeszköz felhalmozás a negyedik negyedévben ténylegesen 9,8 százalékkal csökkent a korábbi 5,8 százalékra tartott csökkenés helyett, a GDP-növekedési ütemet az állóeszköz felhalmozás visszaesése így 2,8 százalékponttal csökkentette 1,6 százalékpont helyett.

A 2016-os teljes évi 2,7 százalékos GDP-növekedéshez a belföldi fogyasztás 2,7 százalékpont helyett 2,4 százalékponttal járult hozzá, az állóeszköz felhalmozás csökkenése 1,1 százalékpont helyett 1,6 százalékponttal vetette vissza, a nettó export pedig 0,1 százalékpont helyett 0,3 százalékponttal növelte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!