Lefelé módosították a harmadik negyedévi olasz GDP-növekedési adatot

Gazdaság, 2017.12.01

Lefelé módosította második becslésében Olaszország gazdasági növekedésének mértékét a nemzeti statisztikai hivatal (Istat).

A pénteken közzétett második becslés szerint a szeptember 30-án véget ért három hónapban az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP). Elemzők az első becsléssel megegyező értéket, 0,5 százalékot vártak.

A tőkeberuházások 3,0 százalékkal, a végső fogyasztási kiadások 0,3 százalékkal, az import 1,2 százalékkal, az export pedig 1,6 százalékkal nőtt. A GDP-növekedési rátából azonban 0,5 százalékpontot vett el a készletek meredek csökkenése.

Éves összevetésben 0,1 százalékponttal, 1,7 százalékra csökkentette a harmadik negyedéves növekedési rátát az Istat. A piac 1,8 százalékos növekedésre számított.

A tavalyi harmadik negyedévhez képest a végső fogyasztási kiadások 1,4 százalékkal, a tőkeberuházások 4,6 százalékkal, az import 6,0 százalékkal, az export pedig 5,3 százalékkal bővült.

Április-júniusban 0,3 százalék volt a negyedéves, és 1,5 százalék az éves GDP-növekedés. Az első negyedévben 0,5, illetve 1,3 százalékos növekedést mértek.

A kormány arra számít, hogy idén 1,5 százalékos lesz az éves GDP-növekedés, 2010 óta a legmagasabb.

Az olasz gazdaság erőre kapott idén, a fellendülés egyre erősebbnek tűnik, alátámasztva a munkahelyek számának növekedésével és az üzleti hangulat javulásával. Mindazonáltal legtöbb euróövezeti partneréhez képest az olasz gazdaság gyengébben teljesít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!