Lefelé módosították az amerikai GDP-növekedés évesített ütemét

Gazdaság, 2018.02.28

Lefelé módosította az amerikai gazdaság negyedik negyedéves növekedésének évesített ütemét az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán közzétett második becslésében.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 2,5 százalékkal bővült október-decemberben az előző év azonos időszakával összevetve.

Ez nem okozott meglepetést, mivel az elemzők is 2,5 százalékos növekedésre számítottak az első becslésben szereplő 2,6 százalék helyett. Az előző, harmadik negyedévben még 3,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék.

A GDP folyó áron számolt értéke 4,9 százalékkal, 235,9 milliárd dollárral, míg a harmadik negyedévben 5,3 százalékkal, 250,6 milliárd dollárral bővült.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett. Az előző évben, 2016-ban 1,5 százalékkal, 2015-ben 2,9 százalékkal, 2014-ben 2,6 százalékkal, 2013-ban 1,7 százalékkal, 2012-ben 2,2 százalékkal, 2011-ben pedig 1,6 százalékkal bővült az amerikai GDP.

Folyó áron számolva a GDP értéke 4,1 százalékkal, 761,7 milliárd dollárral nőtt tavaly, míg 2016-ban 2,8 százalékkal, 503,8 milliárd dollárral emelkedett.

A tavalyi év utolsó negyedében a gazdasági növekedést támogatta a személyi fogyasztásnak, a beruházásoknak, valamint a helyhatóságok és a szövetségi államok kiadásainak bővülése, amelynek kedvező hatását részben kioltotta a magánszektor készleteinek csökkenése.

Október-decemberben a hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,8 százalékkal nőtt az előző negyedévi 2,2 százalék után. A rendelkezésre álló személyes jövedelmek 3,8 százalékkal - 2014 negyedik negyedéve óta a legerősebb ütemben - emelkedtek az előző negyedévi 2,2 százalékos növekedés után. A személyes fogyasztások árindexe 2,7 százalékra emelkedett a harmadik negyedévi 1,5 százalék után, de az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index 1,9 százalékra rúgott október-decemberben, míg az előző negyedévben 1,3 százalékra.

A beruházások 3,5 százalékkal emelkedtek, lassult a növekedés az előző negyedévi 7,3 százalékhoz képest. Az áruk és szolgáltatások exportja 7,1 százalékkal nőtt az előző negyedévi 2,1 százalék után, az import pedig 14,0 százalékkal - 2010 harmadik negyedéve óta a legnagyobb mértékben - bővült a harmadik negyedévben mért 0,7 százalékos visszaesés után. A szövetségi kormányzati kiadások 2,9 százalékkal nőttek az előző negyedévi 0,7 százalékos növekedés után.

A negyedik negyedévről szóló harmadik, végleges GDP-becslést március 28-án hozza nyilvánosságra a kereskedelmi minisztérium.

Az idei év eleji makroadatok - kiskereskedelem, ingatlanforgalmazás, ipari termelés, tartós javak rendelésállománya - azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság veszített lendületéből, miközben az export visszaeséses miatt nőtt az árukereskedelmi mérleg hiánya. Az első negyedév általában gyengébb szokott lenni, de az év hátralévő részében valószínűleg gyorsulni fog a növekedés, ahogy az adócsökkentések és a kormányzati kiadások felduzzasztása kifejti hatását. A várakozások szerint az első negyedévben 1,8 százalékkal bővülhet a GDP, de az év egészében eléri a kormányzat által kitűzött 3 százalékos célt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!