Letették az SBS Kft. automata alapanyag-tároló csarnokának alapkövét Erdőtelken

Gazdaság, 2017.11.20

A magyar gazdaságnak a vállalkozások termelékenységét és versenyképességét javító fejlesztésekre van szüksége, a kormány célja ilyen beruházások támogatása - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az SBS Kft. alapanyag-tároló csarnokának hétfői alapkő-letételi ünnepségén, Erdőtelken.

Szabó Zsolt kiemelte: a hegesztett gépszerkezetek gyártásával foglalkozó SBS Kft. ilyen vállalkozás, mely folyamatos fejlesztésekkel alapozta meg gazdasági sikereit. Beruházásait pedig nem csupán a pályázati források elnyerésétől teszi függővé, hanem saját erőből is képes és hajlandó finanszírozni - húzta alá jelezve, hogy ez az a szemlélet, mely különösen érdemessé teszi a támogatásra. Balogh László, a cég ügyvezető igazgatója kijelentette: a 488 millió forintos projekt 50 százalékára pályáztak az Irinyi-terv keretében. Ám a jövő év elejére várható döntésig elkezdik és saját erőből, valamint bankhitelből előfinanszírozzák a mintegy 2000 négyzetméter alapterületű, teljesen automatizált alapanyag-tároló csarnok építését.

Az ügyvezető arról is beszélt: a jelenleg 248 embert foglalkoztató vállalat építményeinek teljes alapterülete a fejlesztést követően eléri a 20 000 négyzetmétert.

Közlése szerint a társaság elsősorban nehézgépekhez, ezen belül is jellemzően földmunka-gépekhez gyárt alkatrészeket. Olyan világhírű márkák beszállítója, mint a Caterpillar, a Liebherr és a Terex. Elmondta: az SBS Kft. termékeinek 95 százalékát exportpiacokon értékesíti, legfőbb célországai Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország és Ausztria.

Az elmúlt évben a cég nettó árbevétele 17,5 millió euró (mintegy 5,4 milliárd forint) volt, idén ennél 20 százalékkal magasabb összegre számítanak. A nyereségük azonban a 2016-os 160 millió forintról várhatóan 100 millió forint körüli összegre esik, mert áraikban nem tudták érvényesíteni a végrehajtott béremelések költségnövelő hatását - tette hozzá Balogh László. Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára rámutatott: az Irinyi-terv célja a magyar gazdaság járműipari kitettségének csökkentése, a hatékonyság és termelékenység javítása, valamint a hazai kis- és középvállalkozások megerősítése. Fontosnak nevezte, hogy a magyar cégek minél nagyobb arányban legyenek részesei nemzetközi beszállítói együttműködéseknek, értékláncoknak és képesek legyenek a folyamatos megújulásra, innovációra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!