Létezik az ideális munka? Ha igen, hol található?

Gazdaság, 2023.02.07

Az álláskeresés során a legtöbben egyfajta idealizált pozíciót kutatnak, melynek minden kritériuma megfelel az igényeknek.

Tárgyalás
Túlzott elvárások

Az álláskeresés során a legtöbben egyfajta idealizált pozíciót kutatnak, melynek minden kritériuma megfelel az igényeknek. A legtöbb esetben ez azonban illúzió, de tény, hogy a merítési lehetőség nagy. És az sem mindegy persze, hogy hol keresik az álommunkát.

Kár lenne tagadni: az álláskeresés egy meglehetősen fárasztó folyamat. A hirdetések böngészése csak egy dolog, de az ezt követő jelentkezési és kiválasztási fázis az edzett munkakeresők energiáit is próbára teszik. Főleg, mert sokan már az első nekifutásra is az ideális álláshelyet keresik, melyben azonnal kiteljesedhetnek. Félreértés ne essék – mindenki számára létezik valahol az álommunka. Egy pozíció, melyben az adott munkavállaló megtalálja a számításait, jól érzi magát és remek karriert is képes építeni. Eleinte azonban nem szabad túlzottan nagy elvárásokat támasztani az álláskereséskor.

A megfelelő állás felkutatását számos tényező befolyásolja. Természetesen az egyéni preferenciák is kifejezetten fontosak, de számos más, objektív tényező is hatással van a pályázat sikerére. Minden esetben nélkülözhetetlen, hogy az álláskeresők a képességeiknek vagy épp képzettségüknek megfelelő munkát válasszanak. Nem kell elsőre túl sokat markolni, a munka során bőven lesz majd idő a fejlődésre és az előrelépésre. A munka megszerzése után lényegében csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki az adott pozícióból, de a keresés során még érdemes két lábbal a földön maradni.

Keresés a megfelelő helyen

Az álláskeresés mára nagyban leegyszerűsödött, hála a különféle állásportáloknak, melyeken friss és aktuális álláshirdetések sorakoznak. Az e területen Magyarországon vezetőnek számító Profession felületein szintén óriási merítési lehetőséggel találkozhat mindenki. Minél nagyobb a választék, annál nagyobb esély egy ideális munka megtalálására. A munka Profession kínálata bőven ad lehetőséget a kutatásra és egyben megteremti azt a nehézséget, hogy egyik vagy másik pozícióra érdemes-e benyújtani a jelentkezést. A hirdetések természetesen minden esetben segítik a döntést, hiszen jól körülhatárolható kritériumok mentén hirdetik meg a pozíciókat, mely által mindenki számára világos, hogy az adott munka megfelelő lehet-e számára.

Az ideális munka felkutatásához tehát elengedhetetlen a hirdetések alapos átolvasása. Nyilván mindenki találkozott már az álláshirdetésekben felbukkanó különféle klisékkel. Dinamikus csapat, versenyképes bérezés és még sorolhatnánk. Mindenképpen fontos, hogy ezen felül is legyen valami plusz a hirdetésben, mely megragadja az álláskeresők figyelmét. Ha ez a bizonyos plusz felbukkan a hirdetés szövegében, akkor máris valószínűbb, hogy egy ideálisabb munka áll a pozíció mögött. De ha máskor nem, akkor a kiválasztás folyamata során mindenképpen kiderül, hogy mennyire testhezálló az adott munka. Legyünk bátrak és merjünk kérdezni, hiszen csak így derülhetnek ki a számunkra releváns részletek.

Létezhet ideális munka?

Visszatérve a címben feltett kérdésre, érdemes körüljárni, hogy mi tesz egy munkát ideálissá. Nos, ez természetesen abszolút szubjektív. Ahány ember, annyi igény és elképzelés. És persze ahány munka, annyi lehetőség és feladat. Ideális munka akkor születhet, ha a munkavállalói igények és a feladatkör nyújtotta lehetőségek találkoznak. Így tehát nem lehet csak úgy rábökni egy-egy pozícióra, hogy ez az ideális munka, hiszen objektív módon eldönteni ezt szinte lehetetlen. Ahogy azt sem mondhatjuk, hogy egy hirdetés szövegéből ez maradéktalanul leszűrhető. Még ha vonzónak is tűnik egy-egy pozíció a hirdetés alapján, az nem egyenlő az ideális munka fogalmával.

Ahogy említettük, az álláskeresés hosszú és fárasztó folyamat. Ha egy pályázat sikeresen zárul, az jellemzően elégedettséggel tölti el a munkavállalót. A munka valódi képe azonban csak a munkavégzés során rajzolódik ki. Fontos, hogy a sikeres pályázat öröme ne homályosítsa el az ítélőképességet. Előfordulhat, hogy az elnyert pozíció az ideálistól távolinak bizonyul, melybe felesleges lenne beleragadni. Ha így van, érdemes lehet továbblépni és újra elkezdeni a keresést. Az ideális munka igenis létezik valahol, de annak felkutatása mindenkinek a saját feladata.

(Webrádió)

Galériánk

Tárgyalás Tárgyalás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!