Londoni elemzői előrejelzések: az évet valószínűleg erősebben zárja a forint

Gazdaság, 2018.06.28

Londoni pénzügyi elemzői vélemények szerint a forint az idei évet jó eséllyel a jelenleginél erősebben zárja, mivel várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hamarosan változtat jelenlegi enyhítési alapállásán.

Tatha Ghose, a Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza csütörtöki értékelésében felidézte, hogy a ház jelenleg is érvényes előrejelzésében 2018 végére 325 forint/eurós árfolyam szerepel.

A szakértő közölte, hogy jóllehet az elmúlt időszak forintárfolyam-pályája ezt a szintet túllépte, a ház azonban nem módosította az idei év végére szóló várakozását, és ez azt jelenti, hogy a forint visszaerősödését várja a jelenlegi szintekről.

Tatha Ghose szerint ezt a várakozást támasztja alá egyebek mellett, hogy a forint mélységi rekordokat dönt ugyan az euróval szemben, de eközben együtt mozog a közvetlen térség valutáival, például a lengyel zlotyval. A zlotyval szemben is gyengült, de nem masszív mértékben, a lengyel valutával szembeni alulteljesítése nem aggasztó - fejtegette a Commerzbank londoni közgazdásza.

Hozzátette ugyanakkor: megítélése szerint jelentősen nőtt annak a kockázata, hogy a teljes kosárra számolt éves magyarországi infláció a következő negyedévekben átlépi az MNB 3 százalékos központi célszintjét.

A maginfláció még mindig enyhe, és a legutóbbi számok nem utalnak gyorsulási tendenciára, de ez valószínűleg változik, amint a devizaárfolyam-átszűrődés lezajlik - jósolta a Commerzbank vezető citybeli feltörekvő piaci elemzője.

Hangsúlyozta: hosszú időtávlatot tekintve Magyarországon rendszerint magasabb az infláció, mint Lengyelországban és Csehországban, és ha egyszer megindul, akkor nagyon makacsnak bizonyulhat.

Mindemellett az MNB a közvetlen térség egyetlen olyan jegybankja, amely még mindig enyhíti monetáris politikáját nem konvencionális eszközökkel, miközben a cseh jegybank már emel, a lengyel pedig semleges monetáris alapálláson van.

A Commerzbank londoni közgazdásza felidézte, hogy az MNB ebben a hónapban emelte inflációs előrejelzését, és kilátásba helyezte a monetáris alapállás semlegesre módosítását valamikor jövőre, de egyelőre fenntartotta enyhítési alapállását, azzal az indokkal, hogy az infláció továbbra is a cél alatt jár.

Az elemző szerint azonban nem biztos, hogy ez az elegy elégséges lesz a feltörekvő piacokra nehezedő eladási nyomás közepette, és a Commerzbank véleménye az, hogy a piac ebben a helyzetben erőteljesen próbára teheti az MNB-t, ha az nem jelzi "azonnal" készségét a monetáris szigorításra.

A Commerzbank londoni főközgazdászának véleménye szerint ebben a helyzetben az MNB már a közeljövőben semlegesre módosítja monetáris alapállását a jelenlegi enyhítésre hajlóról, mindenekelőtt a mennyiségi enyhítésnek megfelelő programok és a swap-aukciók felfüggesztésével.

"Ezt vagy követik kamatemelések, vagy nem, függően attól, hogy a jelenlegi globális (eladási) hullám meddig megy el, de ha az MNB megteszi ezt az első lépést, és feltételezve, hogy a feltörekvő piacokat övező befektetői hangulat nem romlik komoly mértékben, jó esélyt látunk arra, hogy a forint visszakonvergál a mi 325 forint/eurós célárfolyamunkra az év végéig" - fogalmazott csütörtöki értékelésében a Commerzbank vezető londoni közgazdásza.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics ugyancsak csütörtökön összeállított térségi helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a magyarországi tizenkét havi infláció már júniusban átlépi az MNB 3 százalékos központi célszintjét.

A ház is azon a véleményen van, hogy ebben a helyzetben, amelyhez forintpiaci eladási hullám társul, az MNB már az idén elkezdi visszafogni nem konvencionális enyhítési lépéseit, jövőre pedig hozzákezd az alapkamat emeléséhez.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az MNB 2019 elején végrehajthatja első kamatemelését, és az alapkamat 2019 végéig 2,50 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!