Londoni elemzők: Törökország valószínűleg már recesszióban van

Gazdaság, 2018.08.29

Londoni pénzügyi elemzők szerint a friss aktivitási adatok arra vallanak, hogy a török líra meredek értékvesztése és a pénzügyi kondíciók ehhez kapcsolódó erőteljes szigorodása miatt a török gazdaság már recesszióban van. Hitelminősítői vélemény szerint a törökországi válságot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is megszenvedheti.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a kialakult valutaválság következményeként a török líra az idei év eleje óta csaknem 40 százalékkal zuhant a dollárhoz képest, és ez júliusban 15 évi csúcsra, 15,8 százalékra hajtotta fel a tizenkét havi inflációt.

A legutóbbi adatok a ház szerint azt mutatják, hogy a meglóduló infláció és a súlyos mértékben feszesebbé vált pénzügyi kondíciók együttes hatására megtorpanásszerű lassulás kezdődött a török gazdaságban.

Ennek jelei közé tartozik, hogy a legutóbbi aktivitási részadatokból következtethetően az ipari termelés értéke negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal csökkenhetett a második negyedévben, jóllehet az első három hónapban még 1,8 százalékkal nőtt.

A Capital Economics londoni elemzői szerint az iparági felmérések arra vallanak, hogy a harmadik negyedévben a helyzet még rosszabbra fordulhatott: júliusban az import 9,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi azonos hónapban, jelezve, hogy a hazai kereslet meredeken visszaesett. A járműértékesítés júniusban és júliusban egyaránt 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A londoni elemzőház szakértői szerint ezekből a folyamatokból az számolható ki, hogy a török hazai össztermék (GDP) jelenleg éves szinten mérve 3 százalék körüli ütemben csökken, vagyis mély recesszió alakult ki Törökországban.

A Capital Economics az idei év egészére továbbra is 3 százalékos növekedést vár a török gazdaságban, de hangsúlyozza szerdai elemzésében, hogy ez kizárólag az erőteljes évkezdetet tükrözi. A cég az idei negyedik negyedévre és 2019 első felére 2-4 százalék közötti éves összevetésű GDP-visszaesést, a jövő év egészére pedig stagnálást vár Törökországban.

A török gazdaság teljesítménye tavaly 7,4 százalékkal nőtt.

A Moody's Investors Service szerint a törökországi válság negatív hatást gyakorolhat az EBRD-re is, amelynek jelentős aktív kitettségei vannak a török gazdaságban.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban ismertetett helyzetértékelésében hangsúlyozta: várakozása szerint a törökországi fejlemények a közép- és kelet-európai feltörekvő térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni székhelyű EBRD nyereségességét és eszközminőségét is megterhelik.

A Moody's szerint azonban a hatás valószínűleg kezelhető marad, tekintettel az EBRD erőteljes pénzügyi pozíciójára.

A hitelminősítő a lehetséges legjobb, "Aaa" besorolással és stabil kilátással tartja nyilván az EBRD-t. Törökországot azonban a Moody's a minap leminősítette, az addigi "Ba2"-ről "Ba3"-ra rontva a hosszú távú török besorolást, amelyre egyidejűleg további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is adott.

Az EBRD-nek jelenleg 237 aktív finanszírozási programja fut a török gazdaságban, és jelenlegi törökországi beruházási portfóliójának értéke meghaladja a 7,3 milliárd eurót. A bank tavaly 1,54 milliárd euró új finanszírozást folyósított törökországi programokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!