Londoni elemzők: a kereskedelmi korlátozás az amerikai gazdaságot is sújtaná

Gazdaság, 2017.02.17

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha az amerikai kormány jelentősebb vám- vagy egyéb akadályokat emel az import elé, annak az amerikai gazdaság lenne az egyik legnagyobb vesztese, mivel az amerikai piacra exportáló fő gazdasági partnerek legnagyobb részegység-beszállítója maga az Egyesült Államok.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikai elképzeléseinek potenciális reálgazdasági hatásait modellező pénteki tanulmányukban kimutatták, hogy egyedül Mexikó 2015-ben 60 milliárd dollár értékben importált amerikai gépipari és elektromos berendezéseket. E termékcsoportok mexikói importja a két amerikai feldolgozóipari szektor teljes termelési értékének több mint 10 százalékát tette ki.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint ebből az következik, hogy ha az Egyesült Államok korlátozza például a személyautó-importot Mexikóból, az azonnal csökkentené a mexikói autógyárak működtetéséhez szükséges amerikai gépipari berendezések keresletét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!