Londoni elemzők: a korábbi várakozásoknál jobbak a jövő évi globális növekedési kilátások

Gazdaság, 2017.11.09

Londoni pénzügyi elemzők szerint a korábbi várakozásoknál jobbak a világkereskedelem és a világgazdaság jövő évi növekedési kilátásai.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői a várható jövő évi folyamatokról összeállított, csütörtökön ismertetett tanulmányukban közölték, hogy 0,5 százalékponttal 4,2 százalékra emelték a világkereskedelem értékének jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket. Hangsúlyozták, hogy ez lassabb növekedés lenne ugyan az idei évre várt ütemnél, mivel a cég 2017-re a világkereskedelem 6 százalékos bővülését jósolja, de az idei növekedésben igen kedvező bázishatások is szerepet játszottak, és ezek felnagyítják a jövőre várt lassulás mértékét.

A ház a világkereskedelem 2018-ra valószínűsített növekedési ütemének javítását elsősorban azzal indokolta, hogy Kína a globális kereskedelmi folyamatok legfontosabb hajtóereje, és úgy tűnik, a kínai gazdaság növekedési üteme a korábban vártnál kisebb mértékben lassul.

A cég jelenlegi várakozása szerint a kínai hazai össztermék 2018-ban 6,4 százalékkal nő, szemben az augusztusban prognosztizált 6,2 százalékkal. A felülvizsgálat elsődleges oka a ház szerint az, hogy bár a kínai monetáris politika a korábbinál kevésbé ösztönző alapállásra váltott, a változás mértéke azonban rendkívül csekély.

Az Oxford Economics szakértői számos más meghatározó méretű fejlett és feltörekvő gazdaság jövő évi kilátásait is derűlátóbban ítélik meg, mint korábban.

Mindezek alapján a ház az eddigi előrejelzéseiben szereplő 3 százalékról 3,1 százalékra javította a világgazdaság jövő évi növekedésére adott prognózisát.

A 2018-as globális kilátásokat más nagy londoni házak is egyre kedvezőbbnek tartják.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő jövőre az idei évhez hasonlóan 3,2 százalékos, 2019-ben 3,1 százalékos világgazdasági növekedést vár a tavaly mért 2,5 százalékos globális GDP-bővülés után.

A Moody's szerint a világgazdasági növekedés a korábbi években tapasztaltnál szélesebb bázisú és fenntarthatóbb lesz.

A hitelminősítő a világgazdasági szintű GDP-érték 80 százalékát előállító G20-csoport legnagyobb fejlett gazdasági erőcentrumaiban az idén, jövőre és 2019-ben is 2 százalékos növekedést valószínűsít a régió tavalyi 1,5 százalékos átlagos növekedése után, figyelembe véve azt is, hogy sok magasan fejlett ipari gazdaság, köztük az Egyesült Államok jelenleg hosszú távú potenciálja feletti ütemben növekszik, és e gazdaságok növekedési lendülete idővel várhatóan visszatér az alacsonyabb hosszú távú potenciál szintjére.

A Moody's elemzői is hangsúlyozták, hogy a kilátásokat most derűlátóbban ítélik meg, mint egy évvel ezelőtt.

A cég a G20-csoport feltörekvő gazdaságaiban jövőre 5,4 százalék átlagos bővüléssel számol a 2017-re várt 5 százalék után.

A Moody's elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a geopolitikai kockázatokat, különösen a koreai konfliktust, az amerikai kereskedelmi politika nem egyértelmű irányvonalát és a befektetési eszközök jelentősebb árfolyamzuhanásának potenciálját tartják továbbra is a globális növekedési kilátásokat terhelő legnagyobb ismert kockázatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!