Londoni elemzők: az eddig vártnál alacsonyabbra került a magyar inflációs pálya

Gazdaság, 2017.04.13

Londoni pénzügyi elemzők szerint a márciusi inflációs adatok azt valószínűsítik, hogy a következő hónapokban az eddig vártnál alacsonyabb lesz a magyarországi inflációs pálya, és ebben a környezetben egyelőre nem lehet számítani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának szigorítására.

A fogyasztói árak márciusban 2,7 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a februárban mért 2,9 százalékos tizenkét havi infláció után.

A londoni elemzői közösségben jórészt konszenzusos előrejelzés volt az éves infláció múlt havi lassulása, de a citybeli prognózisok átlagosan 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a feltörekvő európai gazdaságok kilátásairól összeállított, csütörtökön ismertetett heti helyzetértékelésükben közölték: az év további szakaszában a magyarországi infláció további jelentős lassulásával számolnak, várakozásuk szerint a tizenkét havi infláció a 2-2,5 százalékos sávban mozog majd 2017 hátralévő részében.

A ház szerint ilyen inflációs profil mellett "idő előtti" lenne azt várni, hogy az MNB szigorítja monetáris politikáját. Az erőteljes magyar makroadatok ellenére nem tűnik úgy, hogy a jegybank "nagyon sietne" a jelenlegi enyhe alapállás módosításával, sőt a vártnál alacsonyabb márciusi inflációs adatok várhatóan megerősítik ezt a monetáris alapállást - jósolták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég szerint erre vall a jelentős külső fizetési többlet, és az is, hogy az MNB "közömbösnek tűnik" a meredek hozamgörbe iránt.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint mindezek alapján kétséges, hogy az MNB monetáris tanácsa az április 25-i kamatdöntő ülésen megváltoztatná a piacnak küldött eddigi általános üzenetét.

A márciusi inflációs adatok nyomán más nagy londoni házak is hasonló következtetésekre jutottak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: várakozásuk szerint az infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt.

A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak.

Ők is arra számítanak, hogy a beérkező új inflációs adatok valószínűleg megerősítik az MNB szándékát a laza monetáris kondíciók fenntartására legalább a jövő tavaszi választásokig. A ház véleménye szerint a magyar jegybank addig mindenképpen megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a 3 százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv 4 százalékon megállapított felső határát.

A JP Morgan elemzői szerint a nem szokványos enyhítési intézkedések visszafordítására 2018 második negyedévétől már lehet számítani, de a ház 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!