Londoni elemzők: erőteljes növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóiparának aktivitása

Gazdaság, 2017.06.01

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai feltörekvő térség friss gyáripari aktivitási mérőszámai azt jelzik, hogy folytatódik a közép-európai EU-gazdaságok erőteljes növekedése.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki tanulmányukban közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga májusban 52,4-ről 53,2-re emelkedett.

A ház a térségi átlagon belül külön méri a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektor súlyozott BMI-átlagát, amely a múlt hónapban minimális mértékben, 55,2-ről 55,1-re csökkent.

A cég számítási módszere szerint azonban ez az érték is 8 százalék körüli átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetít előre éves összevetésben a második negyedévre, erőteljesebbet az első negyedévi térségi átlagnál.

Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok kibocsátásának bővülésére utalnak.

A Capital Economics londoni elemzői kiemelték, hogy a magyar BMI-mutató 62,1-es májusi értéke a jelzőszám 22 éves történetének eddigi rekordja. A ház szerint a magyar feldolgozószektornak az adott felhajtóerőt, hogy a társasági adókulcs 19 százalékról 9 százalékra csökkent.

A cég londoni elemzői szerint az új BMI-mutatók arra vallanak, hogy a közép-európai EU-térség gazdaságainak növekedése a "figyelemreméltó" első negyedévi teljesítmény után a második negyedévben is gyors ütemű maradt. A Capital Economics elemzői közölték: az erőteljes gazdasági adatok azt jelentik, hogy a cég által a térségre fenntartott - a konszenzust már most is meghaladó - növekedési előrejelzésekre egyértelműen felfelé mutató kockázatok hatnak.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsít.

Más nagy londoni házak már javították a közép-európai EU-térség gazdaságaira, köztük a magyar gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzéseiket a vártnál lényegesen jobb első negyedévi GDP-becslések hatására.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői 3,6 százalékról 4 százalékra emelték a magyar hazai össztermék idei növekedésére adott prognózisukat, jóllehet a 2018-ra szóló, 3,5 százalékos előrejelzésüket változatlanul hagyták.

A ház szerint a piaci áras szolgáltatások teljesítményének erőteljes növekedése arra vall, hogy továbbra is robusztus ütemben nőnek a fogyasztási kiadások, amelyeknek az egyre feszesebb magyarországi munkaerő-piaci helyzet, valamint a költségvetési és a monetáris politika egyidejű ösztönző alapállása ad felhajtóerőt, az építőipar teljesítményének meredek növekedése pedig az EU-folyósítások gyorsulásának jele.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az erőteljes GDP-növekedés önmagában elégséges lenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) laza monetáris alapállásának megváltoztatásához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!