Londoni elemzők: ha a vártnál később is, de jövőre elindul az MNB új kamatemelési ciklusa

Gazdaság, 2017.04.04

Londoni pénzügyi elemzők szerint, ha az eddig vártnál később is, de jövőre valószínűleg elindul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új kamatemelési ciklusa.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház az MNB monetáris politikájáról összeállított, kedden Londonban ismertetett előrejelzésében közölte: felülvizsgálta eddigi prognózisát, és 2017 vége helyett 2018-ra várja a magyar jegybank kamatemelési ciklusának indulását.

A ház a felülvizsgálatot azzal indokolta, hogy az MNB egyelőre kitart enyhe monetáris alapállása mellett, annak ellenére is, hogy a tizenkét havi infláció - amely februárban elérte a 2,9 százalékot - már jócskán az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül jár.

A BMI Research londoni elemzőinek véleménye szerint az MNB a gazdasági növekedés és a hitelkihelyezés élénkítése érdekében azt is hajlandó lenne eltűrni, hogy az infláció túllépje a célsávot. A ház szerint azonban e monetáris alapállás a jelenlegi inflációs környezetben egyre nehezebben lesz fenntartható, különös tekintettel arra, hogy a cég várakozása szerint az idén a maginfláció is gyorsulásnak indul.

A BMI Research mindezt egybevetve azzal számol, hogy az MNB 2018 végére 2 százalékig emeli alapkamatát a jelenlegi 0,90 százalékról.

A ház elemzői elismerik, hogy az 1,10 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsítő prognózisuk meghaladja a szélesebb londoni előrejelzési konszenzust.

Az ilyen mértékű MNB-kamatemelés valóban nem konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében, de azt más nagy londoni házak is jósolják, hogy a magyar jegybank előbb-utóbb kamatemelésbe kezd.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) a konszenzust meghaladó mértékben, 3,5 százalékkal bővül az idén, és mivel a magyar gazdaságban elfogytak a kapacitásfeleslegek, az erőteljes kereslet emelni fogja a maginflációs nyomást is. A Capital Economics várakozása szerint a teljes kosárra számolt éves infláció ebben a környezetben valószínűleg már az idei harmadik negyedévben irányt vesz az MNB 2-4 százalékos célsávjának felső tartományai felé, és ez jó eséllyel monetáris szigorítást eredményez.

A cég szerint ennek első lépése valószínűsíthetően a jelenleg alkalmazott nem konvencionális monetáris intézkedések visszavonása lesz, ami várhatóan a 0,90 százalékos MNB-alapkamat szintjére emeli a bankközi rátákat.

A Capital Economics londoni elemzői az MNB első kamatemelését szintén jövőre várják, és azzal számolnak, hogy a magyar jegybank alapkamata 2018 végéig 1,75 százalékra emelkedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!