Londoni elemzők: hatéves csúcson a közép-európai EU-gazdaságok ipari teljesítménye

Gazdaság, 2017.03.01

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai feltörekvő térség szerdán ismertetett februári gyáripari beszerzésimenedzser-indexei (BMI) azt jelzik, hogy a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorainak növekedési üteme hatévi csúcsra gyorsult.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 52,5-re csökkent a januári 53,1-ről.

A Capital Economics londoni elemzői a térségi átlagon belül azonban külön mérik a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektor súlyozott BMI-átlagát, amely a ház számításai szerint februárban 55,8-ra emelkedett a januári 55,3-ról.

A cég szerint ez hat éve nem mért csúcsérték, és éves összevetésben 8-9 százalékos átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetít előre a következő hónapokra e három gazdaságban.

Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok kibocsátásának bővülésére utalnak.

A közép- és kelet-európai EU-térség gazdasági aktivitásának kilátásait más nagy londoni házak is kedvezően ítélik meg.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén bankok pénzügyi igazgatói körében elvégzett, e héten Londonban ismertetett hangulatfelmérésében közölte: egyetért a banki vezetők által megfogalmazott általános derűlátással, és azzal számol, hogy a robusztus fogyasztási kiadások, valamint a növekvő EU-folyósítások együttes hatása a közép- és kelet-európai EU-térség gazdaságainak zömében 2,5-3,5 százalékos - az EU-átlagot túlteljesítő - GDP-növekedést tesz lehetővé az idén és jövőre.

Egyes londoni elemzői várakozások szerint a magyar gazdaság növekedési üteme e sáv felső határán lesz.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői magyarországi tájékozódó látogatásukról összeállított, Londonban ismertetett minapi beszámolójukban közölték: a magyar hazai össztermék idei egész éves növekedésére szóló előrejelzésüket az eddigi 2,6 százalékról 3,5 százalékra javították.

A felülvizsgálat okai között ők is kiemelték a költségvetési ösztönzés és a laza monetáris politika mellett az EU-finanszírozást, hangsúlyozva: magyarországi látogatásukon úgy találták, hogy az új EU-források lehívásának előkészületei nagyon előrehaladott szakaszban járnak, jóval előrébb, mint a környező országokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!