Londoni elemzők: meredeken romlanak Franciaország államadós-kockázati mutatói

Gazdaság, 2017.02.21

A francia elnökválasztási kampányt övező bizonytalanságok közepette folyamatosan és jelentősen romlanak Franciaország államadós-kockázati mérőszámai.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit keddi kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama egy hónap alatt 26 - ezen belül csak a legutóbbi egy hétben 10 - bázisponttal emelkedett, és jelenleg 66 bázisponton jár.

Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű francia államkötvény csődbiztosítása most 66 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, 65 százalékkal többe, mint egy hónapja.

A francia szuverén adóskockázati mérőszám jelenleg már gyengébb, mint Thaiföldé, de a romlási folyamat mértéke és üteme elsősorban a vezető ipari hatalmak csoportján belül kirívó.

A Markit kimutatása szerint Németország CDS-díjszabása jelenleg 24 bázispont, alig 5 ponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti szintnél.

A brit, az amerikai és a japán szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 24-30 bázispont közötti szinteken jár, és e három gazdaság adóskockázati mutatói is gyakorlatilag stagnáltak az elmúlt egy hónapban a Markit adatai szerint.

A növekvő franciaországi politikai kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő az erősödő EU- és euró-szkeptikus hangulat várható hatásait vizsgáló legutóbbi tanulmányában közölte: véleménye szerint a jelenlegi környezetben "alacsony, de növekszik" annak a rövid távú kockázata, hogy valamely tagállam kilép az EU-ból vagy az euróövezetből, bár a valutaunió elhagyása a komoly gazdasági következmények miatt nem lenne könnyű.

A Moody's elemzése szerint ha például a radikális francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen megnyeri a francia elnökválasztást, és pártja jól szerepel a nemzetgyűlési választásokon is, az növelné a francia euróövezeti tagság jövőjével kapcsolatos kockázatokat, és ennek súlyos adósminőségi következményei lennének.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői új, felülvizsgált esélylatolgatásukban továbbra is azt tartják valószínűbbnek, hogy Marine Le Pent az elnökválasztás második fordulójában valamelyik kihívója legyőzi, de a cég szerint az esélykülönbségek szűkülnek.

Az Eurasia becslése szerint a felesége állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt botrányba keveredett Francois Fillon konzervatív jelöltnek - ha addig nem lép vissza, és ő kerül a második fordulóba Le Pen ellenfeleként - most már csak 55 százalékos esélye lenne a Nemzeti Front vezetőjének legyőzésére a cég által eddig valószínűsített 70 százalék helyett.

Az Eurasia londoni elemzői szerint a centrista Emmanuel Macronnak 65 százalékos esélye lenne a győzelemre, ha a második fordulóban ő versengene Marine Le Pennel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!