Mabisz: nagyobb biztonságban lehetnek az utasok az utazásszervezők csődjekor

Gazdaság, 2018.05.23

Két részre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka július 1-jétől, az egyik pillért csak a befizetett előlegek, illetve részvételi díjak visszafizetésére lehet felhasználni, a másikat pedig a külföldön rekedt utasok ellátására és hazaszállítására - közölte Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Felidézte, a tapasztalatok szerint a csődbe ment utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka általában arra ment el, hogy hazahozták az utasokat, de arról nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják fizetni.

Lambert Gábor hangsúlyozta, az új szabályozással nagyobb biztonságban lehetnek az utasok, bár azt a gyakorlat dönti majd el, milyen biztosítást kötnek az utazásszervezők. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fedezetek meglétéről az utazásszervezőnek még a szerződéskötés előtt kötelező tájékoztatni az utasokat.

A Mabisz kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a pótlólagos garancia csak az utazásszervezők csődje esetén ad védelmet, nem helyettesíti a hagyományos utasbiztosítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!