Mabisz: pótlólagos védelem az utazásszervezők csődje esetén

Gazdaság, 2018.05.22

Pótlólagos védelmet kapnak az utasok az utazásszervezők csődje esetén, aki most fizeti be nyári utazása előlegét, júliustól nagyobb biztonsággal számíthat arra, hogy az utazásszervező fizetésképtelensége esetén is viszontlátja pénzét - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Az MTI-hez kedden megküldött közleményben a Mabisz kiemelte, az új szabályozásban a korábban egységes fedezet két részre bomlik, a vagyoni biztosíték júliustól kizárólag a befizetett előlegre, illetve részvételi díjakra nyújt fedezet, ha az utazási csomagban a szállítás is benne van, akkor az utazásszervezőnek biztosítást kell kötnie az utas esetleges kényszerű kint tartózkodása és hazautaztatása költségeire. Ezen fedezetek meglétéről az utazásszervezőnek kötelező tájékoztatni az utast, még a szerződéskötést megelőzően.

A pótlólagos garancia azonban csak csőd esetén jelent védelmet, semmilyen módon nem váltja ki a hagyományos utasbiztosítást. Becslések szerint még ma is csak nagyjából minden második külföldre utazó él az utasbiztosítási lehetőséggel, sokan csak a baj bekövetkezte után szembesülnek azzal, hogy a felmerülő költségeket saját maguknak kell állniuk - írja közleményében a Mabisz.

Az Európában utazóknak bizonyos védelmet jelent sürgősségi esetekben az Európai Egészségügyi Kártya (EEK) is, amelyet érdemes kiváltani, ám azzal tisztában kell lenni, hogy ez csak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban használható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!