Magyar Idők - A világ legjobb befektetési célországai között van Magyarország

Gazdaság, 2018.05.10

Magyarország a világ tíz legjobb befektetési célországa között található, régiós szinten pedig két kategóriában is első helyen szerepel a Site Selection Global Best to Invest 2018 jelentése alapján - írta a Magyar Idők a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közleményére hivatkozva csütörtökön.

A felmérés szerint Magyarország a befektetési projektek számát tekintve a világranglistán a nyolcadik helyen szerepel; a világranglistán az első három helyezett Kína, Németország és India.

A kelet-európai és közép-ázsiai régióban a legvonzóbb befektetési célország Magyarország lett, továbbá Budapest nyerte el az első helyet az egy főre jutó befektetési volumen kategóriában is - idézték fel az ügynökség honlapján is elérhető közleményben.

A felmérés keretében vizsgálták a befektetési ügynökségek tevékenységét is, Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címet a HIPA nyerte el.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő ügynökség rámutatott: a működőtőke-befektetések terén elért eredményeik, az ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatások minősége, munkatársaik szak- és nyelvtudása, valamint az országban jelen lévő befektetők visszajelzései alapján nyerték el a díjat.

Ésik Róbertet, a HIPA elnöke a közleményben megjegyezte: 2014 és 2017 között csaknem háromszáz sikeres befektetési projektet kezelt az ügynökség, amelyek több mint 58 ezer munkahelyet teremtenek, több mint 10 milliárd euró befektetési értéket jelentenek.

A közleményben arra is kitérnek, a díjátadásra a The World Forum for FDI rendezvényen, idén júniusában kerül sor Liverpoolban.

Az évente publikált Global Best To Invest felmérés hátterét az amerikai Conway működőtőke-befektetési tanácsadó cég saját adatbázisa adja, valamint figyelembe veszik egyes nemzetközi versenyképességi ragsorok alakulását is. A beruházások esetében azon projekteket veszik számításba, amelyek legalább egymillió dolláros működőtőkét jelentenek, húsz munkahelyet teremtenek vagy 1900 négyzetméter új működési területet igényelnek - idézte fel a HIPA.

A listát, amely több mint ezer nemzetközi tanácsadó bevonásával készül, a Conway vállalat szaklapja, a Site Selection magazin adja ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!