Magyar Levente: a magyar-baden-württembergi kapcsolatok tovább erősödnek

Gazdaság, 2017.02.17

Magyarország és  Baden-Württemberg tartomány között kiemelt jelentőségű és erős a kapcsolat, ami a jövőben még inkább mélyülni fog - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken a magyar-baden-württembergi vegyes bizottság Németországban tartott ülését követően telefonon az MTI-nek.

Elmondta: a Németországgal bonyolított magyar külkereskedelmi forgalom jelentős részét ez a tartomány adja, és onnan érkezik Magyarországra a német működőtőke-befektetés jelentős hányada.

Példaként említette a Bosch, a Mercedes-Benz magyarországi beruházásait, köztük az autógyár kecskeméti gyárának több mint egymilliárd euró értékű fejlesztését, ami közvetlenül 3 ezer új munkahelyet, közvetve pedig ennek többszörösét hozza létre. Megjegyezte: a két nagy cégen kívül a tartományból jövő vállalatok is több tízezer munkahelyet tartanak fenn Magyarországon.

Magyar Levente kifejtette: a Baden-Württemberg tartománnyal fenntartott vegyes bizottság az egyik legaktívabb, százas nagyságrendű projektek futnak és indulnak a felügyelete mellett.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a vegyes bizottsági üléshez kötődő megbeszélésekből eredmények születhetnek. Tárgyalt a Mercedes vezetőivel, akikkel áttekintették a fejlesztések állását, hogy minél hamarabb, tervszerűen megvalósuljon a nagy beruházás, illetve találkozott olyan, több száz munkavállalót foglalkozót német cégek képviselőivel is, amelyek Magyarországra települést, illetve a már meglévő telephelyeik bővítését fontolgatják.

Magyar Levente kiemelte: a magyar-baden-württembergi széles együttműködés több területet érint, a gazdaság mellett egyebek közt kiterjed a kultúra, a tudomány területeire, az emberek közötti kapcsolatokra.

Az Andrássy Egyetemet részben Baden-Württemberg tartomány kormánya tartja fenn Magyarországon, a Duna stratégia keretében milliárdos fejlesztések, közös programok futnak - sorolta az államtitkár, aki szerint a Duna olyan eleme a kétoldalú kapcsolatoknak, amely évszázadok óta összeköti nemcsak fizikai, hanem szellemi értelemben is a két országot.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy Baden-Württemberg tartományban sok olyan német állampolgár él, akik 1946-1947-ben a német nemzetiségűek kitelepítésekor hagyták el Magyarországot, ők és leszármazottaik jelentős létszámot képviselnek, és általános szimpátiával, családi, érzelmi, emberi kapcsolatok révén kötődnek Magyarországhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!