Magyar Levente: az ipar jövője nélkül nem képzelhető el fejlett gazdaság

Gazdaság, 2017.12.13

Az ipar jövője nélkül nem képzelhető el fejlett gazdaság, az autóipar pedig kiemelkedően járul hozzá a Magyarország teljesítményéhez - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, a Valeo Auto-Electric Magyarország Gépjárműalkatrész-gyártó Kft. új beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság teljesítményéhez évek óta kimagasló arányban járul hozzá az autóipar, amely soha nem látott fejlődésen megy keresztül. A változások néhány éven belül a mindennapi életet és a gazdaság más területeinek jövőjét is meghatározhatják - tette hozzá.

Az államtitkár megerősítette, hogy a Veszprémben befektető francia autóelektronikai vállalat, mint nemzetgazdasági jelentőségű partner - más belföldi iparvállalatokhoz hasonlóan - továbbra is számíthat a kormány támogatására annak érdekében, hogy Magyarország a világban zajló ipari-technológiai változások nyertese legyen. Kiemelte, hogy a francia vállalatok az ötödik legnagyobb befektetői csoportot képviselik Magyarországon.

Magyar Levente közölte: az év vége előtt néhány héttel megállapítható, hogy a magyar gazdaság és azon belül a külgazdaság ismét rekordévet zár. Az export megközelíti vagy el is érheti a 100 milliárd eurót, ami csaknem 20 százalékkal több, mint 2010-ben volt, az állami közvetítéssel Magyarországra érkező befektetések összértéke pedig megközelíti az 1000 milliárd forintot.

Fonyódi Levente ügyvezető igazgató felidézte, hogy a cég alig két éve jelentette be eddigi legnagyobb épületberuházását, egy 21 ezer négyzetméteres, multifunkcionális komplexum létesítését, amely az irodai és a szociális funkciók mellett segíti a logisztikai folyamatokat és tréningközpontot is tartalmaz. Az egy éven belül felépülő komplexum ad teret annak a 2020-ig megvalósuló, 59,7 millió eurós beruházáscsomagnak is, amelynek négyötöde a termék- és technológiafejlesztést fedezi, a fennmaradó összeg pedig a kutatásfejlesztési feladatokat és a termelékenység fokozását - tette hozzá.

A cég vezetője bejelentette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően 220-szal - ezen belül 40 mérnökkel - nő a munkavállalók létszáma, az árbevétel pedig a több mint 113 milliárd forinttal emelkedhet, ezzel a Vaelo - mint fogalmazott - megerősítheti a régióban elért kiemelkedő szerepét. A vállalat, a 2020 utáni időszakra is gondolva, folytatni kívánja a megkezdett együttműködéseket és a következő projektekben is számít szakemberei tudására - tette hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a Valeo veszprémi működését sikertörténetnek nevezte és hozzátette, hogy a cég sikere jelentős mértékben járult hozzá a település eredményeihez, hiszen a Valeo nem csupán munkahelyeket teremt és a város bevételeit gyarapítja, de társadalmi felelősségvállalással a helyi közösséget is erősíti. A cég Veszprém számos szociális, kulturális és sportprogramját támogatja, a befektetésre szánt összeg tehát jó helyre kerül - mondta a város vezetője.

A Valeo Auto-Electric Kft. 2016-ban, utolsó lezárt gazdálkodási évében 7,4 millió euró adózott eredményt ért el, az előző évi 1,1 millió eurót követően. Nettó árbevétele 472 millió euró volt, míg 2015-ben 345 millió euró. (egy euró tavaly átlagosan 311,46 forint volt)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!