Magyarországon nőtt a leggyorsabban az építőipari termelés az EU-ban júniusban

Gazdaság, 2017.08.18

Az előző havihoz képest ugyan csökkent júniusban az euróövezet és az EU építőipari termelése, éves összevetésben viszont gyorsult a növekedés üteme; a legnagyobb éves bővülést a magyar építőipari termelés érte el a hatodik hónapban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott adatai szerint.

Az euróövezetben 3,4 százalékkal, az EU-ban 3,6 százalékkal nőtt az építőipar termelése az idén júniusban 2016 júniusához képest. Májusban az euróövezeti építőipari termelés 2,7 százalékkal nőtt, az EU-ban pedig 3,1 százalékkal.

Az euróövezet 19 tagállamának építőipari termelése júniusban 0,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,2 százalékkal csökkent. Májusban az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,5 százalékkal csökkent az építőipar termelése az előző havihoz képest.

A legnagyobb havi csökkenést az építőipar termelésében Németországban regisztrálták júniusban, 1,0 százalékosat. Belgiumban és Franciaországban 0,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. Szlovéniában 12,1 százalékos volt a növekedés, Spanyolországban és Szlovákiában 2,2 százalékos, Lengyelországban pedig 2,1 százalékos.

Magyarországon júniusban 1,1 százalékkal, májusban 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest. A második negyedévi növekedés 6,3 százalékos volt az előző negyedévhez képest, az első negyedévi pedig 9,0 százalékos.

A legnagyobb éves növekedést Magyarországon regisztrálták júniusban, 27,2 százalékosat. Szlovéniában 21,2 százalékos, Svédországban 17,3 százalékos, Lengyelországban 13,4 százalékos volt a növekedés. Csökkenést Romániában és Szlovákiában mutattak ki, 6,3 és 0,5 százalékosat.

A júniusi 27,2 százalék növekedést megelőzően májusban 35,4 százalékkal nőtt a magyar építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az idei második negyedév építőipari termelése 28,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, az első negyedévi pedig 24,6 százalékkal az előző évit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!