Márciusban a vártnál kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Gazdaság, 2018.05.04

Az elemzői várakozásokhoz képest kevésbé nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma márciusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy márciusban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben. Az Európai Unió egészében 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Februárban az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal bővült.

Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulása elmaradt a piaci várakozásoktól. Szakértők a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékos havi növekedést várták.

Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Írországban (-1,7 százalék), Lengyelországban (-0,8 százalék), Nagy-Britanniában (-0,7 százalék) és Németországban (-0,6 százalék) regisztrálták márciusban.

A legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal Lettországban nőtt márciusban a kiskereskedelmi forgalom februárhoz képest. Portugáliában 1,8 százalékos, Ausztriában és Svédországban pedig egyaránt 1,3 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom naptári kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt az euróövezetben és 1,8 százalékkal az Európai Unióban.

Éves összevetésben Máltán nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 8,6 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Magyarországon volt 7,2 százalékkal, amelyet Lettország követett 6,5 százalékkal.

Németországban csökkent a legjelentősebben, 1,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom az idén márciusban az egy évvel korábbihoz képest, majd Szlovénia következett 0,5 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!