Márciusban csökkent a munkanélküliség és nőtt az infláció Csehországban

Gazdaság, 2017.04.10

Éves összehasonlításban márciusban 4,8 százalékra csökkent a munkanélküliség és 2,6 százalékra nőtt az infláció Csehországban - közölte a cseh munkaügyi hivatal, illetve a statisztikai hivatal hétfőn Prágában. Februárban a munkanélküliség 5,1 százalék, az infláció pedig 2,5 százalék volt.

Március végén 356 112 munkanélküli személyt tartottak nyilván, ami 2008 óta a legalacsonyabb márciusi szám. A szabad munkahelyek száma 150 917-re emelkedett. A munkaügyi hivatal és a piaci elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a következő hónapokban a munkanélküliség tovább csökken.

Márciusban 64 500 személy talált munkát, elsősorban az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban, gyógyfürdőkben és az idegenforgalomban, ez a tendencia a szezonális munkák erősödésével folytatódni fog - jelentette ki Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtóértekezleten Prágában.

Az infláció növekedése az elemzők egybehangzó véleménye szerint azt bizonyítja, hogy helyes volt a cseh jegybank döntése, amely a múlt héten megszüntette a korona-euró árfolyamba való beavatkozást. 2013 novemberétől a jegybank 27 korona körül tartotta az eurót, hogy megakadályozza a deflációt. A beavatkozás múlt csütörtöki feladása óta a korona mintegy 40 fillér erősödött. Hétfőn délelőtt egy euróért 26,50 koronát adtak a prágai tőzsdén.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan márciusban is elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok drágultak meg Csehországban. Havi szinten, februárhoz viszonyítva nulla százalékos volt az infláció, tehát nem volt további árnövekedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!