Markit: veszített lendületéből az euróövezeti gazdasági növekedés

Gazdaság, 2018.08.03

Az euróövezeti gazdasági növekedés lendületének csökkenésére utal a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet júliusi kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke.

A már korábban közzétett végleges feldolgozóipari és a pénteken közzétett szolgáltatóipari BMI adatok összesítésével képzett végleges júliusi kompozit BMI az előzetessel megegyező 54,3 pont lett, kisebb a júniusi 54,9 pontnál.

Júliusban az euróövezeti szolgáltatóipari BMI végleges értéke az előzetes 54,4 pontnál alacsonyabb 54,2 pontra csökkent a júniusi 55,2 pontról.

A szolgáltatóipari BMI júniusi 55,2 pontos értéke négy havi csúcs volt, a július 54,2 pont pedig másfél éve a második legalacsonyabbnak számít.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Rob Dobson, az IHS Markit igazgatója a kimutatás megállapításait kommentálva rámutatott, hogy az euróövezet a jelek szerint a korábbinál valamivel gyengébb lendülettel indult neki a harmadik negyedévnek. Júliusban mind a termelés, mind a megrendelések növekedésének üteme lassult kissé az előző hónapokhoz képest. "Ha a főbb mutatók továbbra is a jelenlegi trend szerint alakulnak, a harmadik negyedévben az Eurostat által a második negyedévre kimutatott, a vártnál alacsonyabb 0,3 százalékkal közel megegyező GDP-növekedésre lehet számítani" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!