Médiatanács-bírság téves korhatár-besorolás miatt

Gazdaság, 2017.05.25

Ötvenezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács a Duna tévére egy márciusi Kékfény túl enyhe korhatár-besorolása miatt. A testület emellett 860 ezer forintos azonnali forgatási támogatásról is döntött - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Duna televízió 50 ezer forintos bírságot kapott, mert a március 20-án sugárzott Kékfény című műsorát helytelenül 12 éven aluliak számára nem ajánlottként adta közre a 16-os korhatári kategória helyett. A médiatanács álláspontja szerint az áldozatát lúggal leöntő orvos büntetőperét feldolgozó összeállítás, illetve a pedofil férfi esetét ismertető riport sem illeszkedett a választott korhatári kategóriához. A bemutatott eseteknél a médiaszolgáltató nem járt el kellő érzékenységgel - írták. Utóbbinál az áldozatokkal könnyen azonosuló korosztály tagjaira sokkolóan hathatott a beszámoló, miközben a gyermekek számára semmiféle tanácsot, útmutatást nem adott a műsor, amely összességében is megsértette a klasszifikációs rendelkezéseket - közölték.

A testület legutóbbi ülésén emellett 860 ezer forint azonnali támogatást szavazott meg a Bíró László József feltalálót méltató emléktábla felavatásának és a róla szóló kiállítás megnyitójának filmes megörökítéséhez. Az összeget a Magyar Média Mecenatúra program keretében az Escher Károlyról elnevezett ad hoc-pályázaton ítélte meg a testület. A júniusi eseménnyel összefüggésben a polihisztor lánya, a 85 éves Bíró Marianna unokái és dédunokái először látogatnak el 1985-ben elhunyt felmenőjük szülővárosába, Budapestre. A felvételt Kővári Tamás Nyugtalan vér című, a feltalálóról készülő dokumentumfilmjéhez használják majd fel. A film tervével a mecenatúraprogram következő dokumentumfilmes pályázatán kell indulnia az alkotóknak.

A médiatanács továbbá nyilvántartásba vette a Derecske 94,7 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvenciapályázati felhívására egyedüliként beérkezett és alakilag is érvényes ajánlatot benyújtó LB Rádió Kft.-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!