Megalakult a Nukleáris Műszaki Szakértői Klaszter

Gazdaság, 2017.05.18

Megalakult a Nukleáris Műszaki Szakértői Klaszter a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., valamint a Konkoly és Kis Mérnöki Iroda Kft. partnerségével csütörtökön - közölték az alapítók az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az alapítás célja elsősorban az atomenergiához kapcsolódó független műszaki szakértői bázis létrehozása és az összes érintett szakterület képviselőinek közös szakmai platformba tömörítése.

A klaszter elnöki tisztét Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója látja el, alelnök lett Tóth Emese Mariann, az ÉMI Nonprofit Kft. Nukleáris Létesítmények Irodájának vezetője és Lenkeyné Biró Gyöngyvér, a Bay Zoltán Kft. mérnöki divíziójának igazgatója.

Az MTA Energiatudományi Központja a nukleáris technológiákkal foglalkozó munkacsoport vezetője lesz, a Bay Zoltán Kutatóközpont a gépészeti berendezésekhez, az ÉMI Nonprofit Kft. az építési anyagokhoz és technológiákhoz kapcsolódó szakértői tevékenységeket fogja össze, míg a Konkoly és Kis Mérnöki Iroda az irányítástechnika és villamosság szakterületért felel az egyesületben.

Horváth Ákos a klaszter megválasztott elnöke a közleményben úgy fogalmazott, a négy alapító által képviselt szakterületekre alapozott összefogás magasabb szintre emeli a nukleáris biztonsági kultúrát támogató szakmai erőfeszítéseket, amelynek a jelentőségét az is aláhúzza, hogy a nukleáris energiatermelés a hazai energiastratégia egyik fontos pillére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!