Megbírságolta a jegybank az NVT Cooperation Zrt.-t

Gazdaság, 2018.05.15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zártkörű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, emellett 26 millió forintra bírságolta a társaság egyik vezetőjét, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az MNB piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű - az eljárás alatt felszámolás alá került - NVT Cooperation Zrt. végzett-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve, hogy értékpapír forgalmazási tevékenysége megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek.

A jegybank már a vizsgálat megindításakor megállapította, hogy a társaság nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és - tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában - nem jogosult értékpapírok nyilvános értékesítésre felajánlására sem. A jegybank ezért már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve a társaság adatait megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

A vizsgálat megállapította, hogy a társaság a tőkepiaci törvény előírása ellenére sem a megalakulását, sem az alaptőkéjének későbbi emelését követően nem tett bejelentést a törzsrészvényeinek zártkörű forgalomba hozataláról az MNB felé.

Emellett a részvényértékesítési tevékenységet ténylegesen nem az NVT Cooperation Zrt., hanem annak egyik vezető tisztségviselője magánszemélyként végezte, aki közreműködők útján tájékoztató, valamint hirdetmény hiányában nyilvános értékesítési ajánlatot tett közzé a saját NVT-törzsrészvényeit érintően, megsértve ezzel a részvényértékesítésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Az NVT Cooperation Zrt. működésével összefüggésben az MNB az illetékes cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte.

A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet eljárása során nem tárt fel - közölte az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!