Megemelte az alapkamatot a cseh jegybank

Gazdaság, 2017.08.03

A cseh nemzeti bank az eddigi 0,05 százalékról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot csütörtökön, egy évtizednyi tartás után - közölte Marek Zeman, a jegybank szóvivője Prágában, a banktanács ülése után. A 0,05 százalékos alapkamat 2008 februárja óta volt érvényben.

Az alapkamat emelése következtében erősödni kezdett a cseh korona, amely a reggeli 26,10 czk/euro árfolyamról gyorsan 25,80 czk/euróra módosult a prágai tőzsdén, majd végül is 26,03 czk/ euró árfolyamon zárta a napot.

A cseh nemzeti bank így az Európai Unió országainak az első jegybankja, amely a jelenlegi pénzügyi ciklusban felfelé módosította az alapkamatot.

A jegybank 2013 novemberétől 27 korona körül, illetve mérsékelten felette tartotta az euró árfolyamát idén áprilisig. Az intézkedés célja a defláció megakadályozása volt. A jegybank már korábban bejelentette, hogy a beavatkozási politika megszüntetése utáni esetleges árfolyamingadozásokat más eszközökkel fogja korrigálni.

"A jelenlegi gazdasági helyzetben szükség van az alapkamat fokozatos emelésére. A gazdasági növekedés kedvező, sőt néhány területen már a gazdaság túlmelegedése érzékelhető" - jelentette ki Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója.

Jirí Rusnok ugyanakkor megerősítette: a jegybank most kedvezőbb színben látja a cseh gazdaság helyzetét, ezért felfelé módosította a korábbi prognózisát. Az idénre 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár.

A jegybanki kormányzó nem zárta ki, hogy a következő két évben újra emelhetik az alapkamatot. Konkrétumokat azonban nem mondott. "Inflációs problémáink semmiképpen sincsenek. Ez természetesen a korona árfolyama alakulásának is függvénye. Az alapkamat további emelése a következő két év alatt természetesen lehetséges, de nem prioritás" - fejtette ki újságíróknak.

A cseh média által megszólaltatott pénzügyi elemzők többsége azzal számol, hogy még az idén újra emelhetik az alapkamatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!