Megkezdődött az Alteo részvényeinek értékesítése

Gazdaság, 2016.09.26

Elindította az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeinek első nyilvános forgalomba hozatalát hétfőn, a tőkeemelést célzó tranzakció három hétig, legkésőbb október 17-ig tart - jelentette be ifj. Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Közölte: a magánbefektetőknek nyilvános jegyzésen 300 ezer részvényt terveznek értékesíteni, intézményi befektetők zártkörű jegyzésen vehetnek részt. Az Alteo részvényeinek maximum ára a nyilvános értékesítés során 4900 forint.

Hozzátette: az Alteo 2008-tól folyamatosan kétszámjegyű növekedést ért el. Ezt a növekedést tervezik folytatni a következő években, a megújuló energia elterjedésével.

Az értékesítés vezető forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt., a társforgalmazó az Erste Befektetési Zrt. A társaság többségi tulajdonosa, a Wallis Asset Management Zrt. tervei szerint 51 százalékos többségi tulajdonát megtartja, csak túlkereslet esetén adhat el. Számításaik szerint összesen maximum 900 ezer részvényt értékesítenek nyilvánosan és zárt körben.

Kovács Domonkos, az Alteo-csoport M&A és tőkepiacok igazgatója közölte: 3 milliárd forint tőkét terveznek bevonni új részvénykibocsátással. A tőkepiaci forrásbevonással a vállalatcsoport növekedési stratégiájának megvalósításához szeretnék a saját erőt biztosítani. Ismertette: 38 milliárd forint értékű befektetési lehetőséget azonosítottak be 2017-2019 között, ennek 30 százalékát a programból tervezik megvalósítani.

Elmondta, a részvények nyilvános forgalomba hozatalán résztvevő befektetők a megállapított 4600 és 4900 forint közötti ársáv maximumán, 4900 forintos árfolyamon jegyezhetnek részvényt. A nyilvános forgalomba hozatalt követően zárul az intézményi befektetők részére a zártkörű értékesítés, az ársávon belüli végleges részvényárat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zártkörű intézményi befektetői jegyzések alapján határozza meg. A nyilvános értékesítésben résztvevők ugyanezen az áron jutnak a részvényhez, így ha a végleges ár kisebb lesz, mint a maximum ár, a különbözetet visszakapják a nyilvános értékesítésben résztvevő befektetők - ismertette.

ifj.Chikán Attila közölte: a társaság 22 létesítményt üzemeltet, felük megújuló energiát hasznosító egység, szél, víz, biomassza, biogáz, naperőmű. Ezek képesek egy nagy létesítményként is működni, úgynevezett virtuális erőműként - ismertette. A csoport a teljes értékláncban jelen van: épít, üzemeltet erőműveket, karbantart, energetikai szolgáltatásokat nyújt, és az energia-kereskedelemben is részt vesz. Kis-, és középvállalati (kkv) szinten háromezer fogyasztójuk van.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója elmondta, hogy ez az idei év első nyilvános tranzakciója. A BÉT új stratégiája arra irányul, hogy egyre több vállalat lépjen be a tőzsdére és a piacon keresztül vonjon be tőkét a fejlesztéseihez. A tőzsde alapvető funkciója innovatív vállalatok tőkéhez juttatása.

Kiemelte: a háztartások vagyona 2011 és 2015 között 37 százalékkal, 11 ezer milliárd forinttal nőtt, a vagyon értéke meghaladja a 41 ezer milliárdot. A lakosság körében komoly befektetői potenciál van, ahogy a hazai intézményi befektetők, a pénztáraknak, biztosítóknak és befektetési alapoknak is kevés részvényt tartank a portfoliójukban - mondta.

Az Alteo-csoport 68 százalékkal, 6,783 milliárd forintra növelte árbevételét az idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 201 százalékos növekedéssel 1,645 milliárd forintra emelkedett ugyanebben az időszakban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!