Megközelítette az egymilliárd eurót az Erste Csoport nyeresége az első háromnegyed évben

Gazdaság, 2017.11.03

Egy egyszeri tétel kiesése miatt némileg csökkent az Erste Csoport nyeresége az év első kilenc hónapjában, a hitelkihelyezés és a betétállomány azonban egészségesen nőtt, a nem teljesítő hitelek aránya pedig csökkent.

Az osztrák bankcsoport pénteken közölte, hogy nettó nyeresége az első háromnegyed évben 987,6 millió euró volt az egy évvel korábbi 1,179 milliárd euróval szemben, amikor hozzájárult az eredményhez a Visa Europe-ban birtokolt részesedés eladása.

A betétállomány az alacsony kamatkörnyezet ellenére 7,5 százalékkal emelkedett, és elérte a 148,4 milliárd eurót, de a nettó kamatbevétel 1,2 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a nettó díj- és jutalékbevétel 3,2 százalékkal 1,362 milliárd euróra nőtt.

A nem teljesítő hitelek aránya 4,9 százalékról 4,3 százalékra csökkent.

A bankcsoport teljes tőkéje 16,1 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt, mérlegfőösszege pedig 6,5 százalékkal emelkedett és szeptember végén elérte a 221 milliárd eurót.

Az Erste Csoport arra számít, hogy a tényleges saját tőkére vetített megtérülési ráta (ROTE) az idén és jövőre is meghaladja a 10 százalékot.

A bank közleménye a kockázatok között említi a jegybankok vártnál hosszabban tartó expanzív monetáris politikájának kedvezőtlen hatását a kamatokra miatt, ideértve a negatív kamatok kialakulását, továbbá különféle fogyasztóvédelmi kezdeményezések hatását, valamint a geopolitikai és világgazdasági kockázatokat is.

Erste Bank Hungary azt közölte, hogy a magyar pénzintézet nemzetközi könyvviteli szabványok szerint számolt működési eredménye az első háromnegyed évben közel az ötödével növekedett az előző év azonos időszakához képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!