Mély recesszióba kerülhet Szingapúr gazdasága

Gazdaság, 2020.03.26

(MTI/Reuters) - Történelme legmélyebb recessziójába kerülhet Szingapúr, amelynek hazai összterméke (GDP) a vártnál jóval erősebb mértékben csökkent az első negyedévben az új koronavírus által okozott járvány miatt.

A délkelet-ázsiai városállam gazdasága az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 10,6 százalékkal zsugorodott a március 31-én végződő három hónapban, ami 2010 óta a legrosszabb adat.

Elemzők 6,3 százalékos csökkenést vártak a tavalyi negyedik negyedévben elért 0,6 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 2,2 százalékkal esett vissza a szingapúri gazdaság teljesítménye, ami a 2009-es pénzügyi válság óta a legrosszabb érték. Elemzők 1,5 százalékos csökkenésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévi 1,0 százalékos növekedés után.

A szingapúri a világ egyik legnyitottabb gazdasága, a világ egyik nagy pénzügyi központja és a globális hajózás egyik központja, egyúttal népszerű turisztikai célpont. A brit gyarmati uralom alól 55 éve felszabadult városállamban a járvány súlyos csapást mért a szolgáltatásokra, az építőiparra és a feldolgozóiparra is.

A városállamban az utóbbi napokban jelentősen emelkedett az új koronavírussal megfertőzöttek száma, és emiatt elrendelték, a bárok, diszkók és mozik bezárását, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. Ugyanakkor sok országtól eltérően a határokat nem zárták le.

Heng Swee Keat pénzügyminiszter csütörtökön az újabb, több mint 30 milliárd dollárt megmozgató kormányzati gazdaságélénkítő intézkedéseket ismertetve úgy vélekedett, hogy a függetlenség megszerzése óta a legsúlyosabb válságba kerülhet a gazdaság. Az eddig bejelentett intézkedések értéke már a GDP 11 százalékára rúg.

A kereskedelmi minisztérium a korábbi 0,5-1,5 százalékos GDP-növekedés helyett immár egy és négy százalék közötti csökkenésre számít a 2020-as évre. Tavaly 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság.

A gazdaságot ért sokk váratlanságát és mélységét jól jelzi az a csütörtökön közzétett adat is, miszerint Szingapúr ipari termelése 22,3 százalékkal csökkent februárban az előző hónaphoz képest, jóval nagyobb mértékben az elemzők által várt 11,5 százaléknál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!