Mérsékelten drágultak a lakóingatlanok novemberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.01.28

Mérsékelt ütemben drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Államokban novemberben, csakúgy mint az előző hónapokban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 3,5 százalékkal emelkedett novemberben az előző hónapban mért 3,2 százalék után.

A lakóingatlanok jelenlegi árszintje 59 százalékkal haladja meg a 2012. februárit, és 15 százalékkal magasabb a pénzügyi világválság kirobbanása előttinél.

Az árak mérsékelt ütemű növekedése a jelzáloghitel-kamatok csökkenésével együtt elősegítheti az ingatlanpiac élénkülését a következő hónapokban. A fellendülés legnagyobb akadálya a szűkös kínálat lehet.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 2,6 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanárak novemberben, gyorsult az ütem az előző havi 2,2 százalékhoz képest. Elemzők enyhén gyorsuló értéket, 2,4 százalékos emelkedést vártak.

A tíz legnagyobb városban 2,0 százalékos volt a növekedés novemberben, meghaladta az előző havi 1,7 százalékot.

Ismét a napfényes övezetben, a 36 szélességi fok alatti, a délkeleti és a délnyugati part közötti államokban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok. A listavezető Phoenix városban 5,9 százalékkal, Charlotte-ban 5,2 százalékkal, Tampában pedig 5,0 százalékkal nőttek az árak éves összevetésben.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,2 százalékkal nőtt novemberben, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában egyaránt 0,1 százalékkal.

Szezonális kiigazítással számolva mindhárom körben - egész Amerikában, valamint a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában is - 0,5 százalékkal nőttek az árak októberhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!