Mérsékelten nőtt az infláció, stagnált a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2018.09.10

Csehországban augusztusban mérsékelten emelkedett az infláció és stagnált a munkanélküliség.

A Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfői közlése szerint az infláció éves össszehasonlításban augusztusban 2,5 százalékra emelkedett a júliusi 2,3 százalékról. A növekedést elsősorban a lakhatási költségek emelkedése váltotta ki. Drágább volt a közlekedés, a kultúra és a szabadidős tevékenység is.

Havi szinten júliussal összevetve az árnövekedés 0,1 százalékos volt.

A munkanélküliség augusztusban 3,1 százalékos volt, tehát az előző hónaphoz viszonyítva nem változott - jelentette be Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtótájékoztatón. Sadílková szerint a cseh gazdaság jó kondícióban van és továbbra is a munkanélküliség stagnálására vagy csökkenésére lehet számítani.

A regisztrált álláskeresők száma 230 499, ami 1997 augusztusa óta a legalacsonyabb szám. A szabad munkahelyek száma meghaladja a 313 ezret. Tavaly augusztusban a munkanélküliség 4 százalékos volt. A legalacsonyabb a munkanélküliség a Dél-csehországi és a Pardubicei régióban, két százalék alatti, míg 4,7 százalékkal az Ústecky és Morvasziléziai régiókban a legmagasabb.

Míg az infláció alakulása összhangban van a piaci elemzők várakozásaival, a munkanélküliség esetében a szakértők csökkenést, 3 százalékos munkanélküliséget prognosztizáltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!