Mérséklődött a gazdasági növekedés üteme Csehországban

Gazdaság, 2018.08.14

Éves összehasonlításban az idei második negyedévben 2,3 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés üteme az első negyedévi 4,2 százalékról Csehországban - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában azzal, hogy becsült adatokról van szó.

A bruttó hazai termék (GDP) negyedéves növekedése 0,5 százalékos volt.

A piaci elemzők többsége 2,5-2,6 százalékos GDP-növekedést, negyedéves összehasonlításban pedig 0,7-0,8 százalékos növekedést várt. A második negyedévi eredmény az elemzők szerint azt jelzi, hogy az idén a gazdasági növekedés három százalék körül fog mozogni. Többségi vélemény, hogy a cseh gazdaság jelenleg teljesítőképességének felső határán mozog.

Ugyanakkor tény - jegyzik meg az elemzők -, hogy az idei alacsonyabb adatokat a magas tavalyi összehasonlítási alap is befolyásolja. A gazdasági növekedést továbbra is alapvető módon befolyásolja a magas hazai kereslet, a háztartások növekvő fogyasztása. Pozitív hatása volt a magas kivitelnek, a feldolgozó- és építőiparnak.

Tovább javult a helyzet a munkaerőpiacon. A foglakoztatottak száma 1,9 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi második negyedévben. Az idei év első három hónapjához viszonyítva pedig a növekedés 0,6 százalékos - mutattak rá a cseh statisztikusok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!