Mintegy 3,8 milliárd forint értékben fektettek be kockázati tőkét az első negyedévben

Gazdaság, 2016.06.16

Mintegy 3,8 milliárd forint értékben fektettek be kockázati tőkét 26 vállalkozásba az első negyedévben Magyarországon, az átlagos befektetési összeg 154 millió forint volt - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint nőtt a befektető kedv az előző negyedévekhez képest, erre utal a magas aktív befektetői szám, 13 alapkezelő fektetett be idén január-márciusban. A teljes befektetett összeg ugyan alacsonyabb, mint 2015 hasonló időszakában - akkor 36 vállalkozás kapott 8,6 milliárd forintot - de így is komoly aktivitást mutat - írták.

A befektetett tőke döntő része, 83 százaléka startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került, arányaiban ezen a téren nincs különbség tavalyhoz képest. A teljes befektetett összeg fele első körös befektetés volt - míg 2015-ben ez 90 százalékot tett ki -, a másik fele pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. A tőkejuttatás csaknem 80 százaléka olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit tavaly kapták - írták.

Az idei első negyedévben az összes tőkebefektetés 64 százalékát - szektoronként több mint 700 millió forintot - a fogyasztói szolgáltatások, üzleti és ipari szolgáltatások, valamint biotechnológia szektorba fektették be.

A közlemény idézi Krausz Zoltánt, a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatóját, aki elmondta: a befektetők és a cégek szempontjából különösen örvendetes, hogy a kihelyezett források mintegy fele pótlólagos finanszírozás. Ez egyrészt jelzi az első körös befektetések sikerességét, hiszen a pótlólagos finanszírozás bevonásának feltétele az eredményes üzleti működés - tette hozzá.

Az 1991-ben alapított HVCA a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!