MKB csoport: 37,4 milliárd forint adózás utáni eredmény 2019-ben

Gazdaság, 2020.03.26

Az MKB csoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent - közölte a pénzintézeti csoport csütörtökön az MTI-vel.

A tavalyi utolsó negyedév eredménye 3,7 milliárd volt, ez az előző negyedév kiemelkedő értékéhez képest 82,8 százalékos csökkenést jelent a bevételek csökkenése és az átmenetileg megnövekedett költségek miatt.

Az adózott eredményre a kiemelkedő bruttó bevételen kívül pozitívan hatott a társasági adó összege is: a minimumadó és a halasztott adó elszámolása közel 0,8 milliárd forint adóhatást eredményezett.

A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg év végén 1759,8 milliárd forintot tett ki, ami 5,3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az ügyfélbetét állomány 1226,5 milliárd forint, az ügyfélhitel-állomány 976,7 milliárd forint volt, előbbi 10,6 százalékkal csökkent, utóbbi 1,2 százalékkal nőtt.

Fenyvesi Csaba Gábor, az MKB Bank pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettese a banki beszámolót követő konferencia-beszélgetésen "kitűnőnek" nevezte az elért eredményeket, mert mint mondta a bank üzleti marzsa stabil, költséghatékonysága pedig tovább javult. Hozzátette: a stabil ügyfélkör kulcsszerepet játszott az üzleti bevétel és a likviditás magas szintjének fenntartásában. Javult a nettó jutalékeredmény: a teljes éves jutalékeredmény 27,3 milliárd forint volt, 5,4 százalékkal nőtt. Az éves kamatbevételek 3,8 százalékos növekedéssel 59,1 milliárd forintot tettek ki.

Beszámolt arról is, hogy számos informatikai fejlesztést hajtottak végre, a fejlesztési kapacitások többségét a törvényi megfelelési projektek kötötték le. Az azonnali fizetés bevezetése sikerrel indult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!