MNB: 38 milliárd forinttal csökken a forintlikviditást nyújtó devizaswap-állomány

Gazdaság, 2020.01.20

Egyik futamidőre sem fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tender (devizacsere-tendert). Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 38 milliárd forinttal, 2235 milliárd forintra csökken.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 28 millió euró (9,43 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 259 millió euró (87,26 milliárd forint), három hónapon 500 millió euró (168,46 milliárd forint), hat hónapon 411 millió euró (138,47 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 351 millió euró (118,26 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB egyik futamidőn sem fogadott el ajánlatot. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 5, 7, 8, illetve 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 22-én 2235 milliárd forintra csökken. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 83 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 369 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 683 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1100 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács 2019. december 17-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető - hangsúlyozza a jegybank.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a monetáris tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani - írják.

Elemzők szerint a testület döntésével lehet kapcsolatban a forint hétfői erősödése: a nemzeti fizetőeszköz az euróval szemben reggel 8 órakor még 336,32 forinton, délután fél ötkor 334,55-ön állt, nap közben 334,31 és 337,05 között mozgott az árfolyam.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!