MNB: augusztusban csökkent a bankrendszer forintlikviditása

Gazdaság, 2018.09.13

Augusztusban csökkent a bankrendszer forintlikviditása, ami elsősorban az egynapos betétek átlagállományának 95 milliárd forintos csökkenésében tükröződött - közölte statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elmúlt hónapban egy-, három-, hat- és tizenkét hónapos lejáratú forintlikviditást nyújtó deviza-swap tendereken a pénzintézetek szinte teljes egészében megújították az augusztusban a lejáró összegeket, így a jegybank swapokból származó forint követeléseinek és devizakötelezettségeinek átlagos állománya a hónap során alig 19,2 milliárd forinttal csökkent, és 2045 milliárd forintra rúgott augusztus utolsó napján.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz hasonló mértékben, 20,1 milliárd forinttal haladta meg a 216,2 milliárd forint tartalékkötelezettség összegét.

Az MNB külföldi követeléseinek hó végi állománya 238 milliárd forinttal 8555 milliárd forintra emelkedett augusztusban, amihez mintegy 178 milliárd forinttal a forintárfolyam gyengülése járult hozzá. A jegybank külföldi követeléseinek forintban nyilvántartott összege negyedik hónapja meghaladja a nyolcezer milliárdot, miután egy éven keresztül annál alacsonyabb volt, egy év alatt 1118 milliárd forinttal emelkedett.

A külföldi kötelezettségek állománya a hónap végén 842 milliárd forinton állt 91 milliárddal az egy hónappal korábbi felett, amiből 15 milliárd forint tudható be a forint gyengülésének. Legutóbb tavaly januárban emelkedtek 800 milliárd fölé a külföldi tartozások, a múlt év végén még 113 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak.

A központi költségvetés jegybanknál elhelyezett betétei augusztusban 275 milliárd forinttal, 1122 milliárd forintra emelkedtek, miközben az augusztusi deficit 155,3 milliárd forint volt, amivel a nyolchavi hiány 1646,2 milliárd forintra emelkedett. Tavaly október óta a költségvetés jegybanki betétei csak egyszer, májusban emelkedtek ezer milliárd forint fölé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!