MNB: az importtöbblet miatt csökkent a fizetési mérleg többlete júliusban

Gazdaság, 2018.09.14

Az áruforgalomi importtöbblet miatt szerény, mindössze 56,5 millió euró többlettel zárt júliusban a folyó fizetési mérleg. Az egyenleg 388,0 millió euróval elmaradt az előző havitól, de jobb a májusinál, amikor deficitet mutatott - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett havi fizetési mérleg adataiból.

Az uniós tőkeátutalások 234 millió eurós júliusi összege 96,6 millióval több volt az előző havinál, az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott mutatató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével leírt finanszírozási képesség a külfölddel szemben 286,9 millió euró volt,
294,1 millió euróval gyengébb az előző havinál.

Az áruforgalmi egyenleg 78,9 millió euró deficitet mutatott júliusban, miután az áruexportból eredő bevételek 1,031 milliárd euróval elmaradtak az előző havitól, míg az import kifizetések 407,2 millió euróval csökkentek. Egyedül emiatt 623 millió euróval csökkent a folyó mérleg többlete az előző havihoz képest.

Enyhítette a mérleg romlását, hogy az idegenforgalomból eredő aktívum 344,2 millió euró lett, 57,1 millió euróval több a júniusinál. Az elődleges jövedelmek kivonása 158,2 millió euróval kisebb volt az előző havinál, döntően a befektetések jövedelmeinek 151,1 millió euró csökkenése miatt. Ezen belül 160 millióval csökkentek a portfolió befektetésekből hazautalt összegek, míg a működőtőke befektetésekhez kötődő profitkivonás szerény 7,7 millió euróval meghaladta a júniusit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!