MNB: az infláció novemberi emelkedését az üzemanyagok tavaly év végi árcsökkenése magyarázza

Gazdaság, 2019.12.10

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a maginfláció nem változott. Az infláció emelkedését főként az üzemanyagok tavaly év végi árcsökkenésének bázishatása magyarázza - állapította meg a novemberi inflációs adatokhoz fűzött elemzésében kedden a Magyar Nemzeti bank (MNB).

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó MNB által számított alapmutatók az előző hónaphoz képest alig változtak. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció és a keresletérzékeny termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra, illetve 3,2 százalékra csökkent, a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,4 százalékosra emelkedett.

A költségváltozásokra érzékenyebb - élelmiszer és üzemanyag - termékek novemberben az infláció emelkedésének irányába hatottak, miközben a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása nem változott - közölte a jegybank elemzése.

A tartós iparcikkek inflációja nőtt, míg a nem tartós iparcikkek inflációja csökkent. A piaci szolgáltatások árai novemberben lényegében nem változtak havi összevetésben. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai növekedtek novemberben, a feldolgozatlan élelmiszerek szintén szezonálisan igazított és adószűrt árai az előző hónaphoz képest emelkedtek, amihez főként a sertéshús és a friss gyümölcsök árainak emelkedése járult hozzá - derül ki az MNB elemzéséből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!