MNB: nem változtak az inflációt megragadó mutatók

Gazdaság, 2018.10.09

Augusztushoz képest nem változtak érdemben az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók, vagyis a kereslet-érzékeny, valamint a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások éves inflációja - írta szeptemberi inflációs elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB honlapján kedden közzétett dokumentum szerint az előző havihoz viszonyított 0,2 százalékos inflációnövekedést a volatilis feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése okozta. Az augusztushoz képest 0,1 százalékos maginflációt a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének tulajdonítják.

A jegybanki elemzés alapján az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest enyhén nőttek, a tartós és a nem tartós iparcikkek és a tartós iparcikkek ára egyaránt emelkedett, az utóbbi mögött az MNB szerint főként az új és használt személygépkocsik árának változása áll. Ennek árazását a külföldről behozott termékek mérsékelt inflációja és a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja - írták.

A szeptemberben 0,2 százalékkal dráguló piaci szolgáltatások árdinamikája a korábbi évek szezonalitásánál enyhén magasabb a jegybank szerint. A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan kiigazított árainak a vártnál nagyobb emelkedését főként a friss zöldségek árának növekedésével indokolták.

A szabályozott termékek árai nem változtak lényegesen augusztushoz képest, a lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak - olvasható az elemzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!