MNB - A laza monetáris kondíciók fenntartása összhangban van az inflációs cél elérésével

Gazdaság, 2017.05.23

Az alapkamat aktuális szintjével és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondíciók fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével, amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával - írta keddi kamatdöntő ülését követően a testület indoklásában.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, a kamatfolyosón és az indokláson sem.

A testület megítélése szerint a magyar gazdaságban vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás növekedésével fokozatosan megszűnnek. Az előrejelzési időszakban az infláció fenntarthatóan 2018 első felétől éri el a jegybanki célt. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondícióknak a tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. A monetáris tanács figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket - írták.

A monetáris tanács indoklásában kifejtette: az idei gazdasági növekedést a költségvetés és az EU-s forrásoknak a beruházásokat élénkítő hatása is támogatja. A grémium a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számít, amihez az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai nagyban hozzájárulnak.

Kitérnek arra is, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) március végi kivezetését követően a piaci hitelprogram (php) biztosítja a piaci hitelezésre való átállást, így a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezése középtávon is a fenntartható növekedéshez szükséges 5-10 százalékos sáv felső felében maradhat.

A magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése a testület szerint tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok várhatóan hosszabb ideig negatív tartományban maradnak. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

Felidézik, hogy a testület márciusi ülésén 500 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. második negyedév végén fennálló állományát. A márciusban bevezetett 6 és 12 hónapos futamidejű swap eszközöket a tanács szerint sikeresen alkalmazta az MNB, a devizaswap-tendereken jelentős mértékű banki kereslet mutatkozott.

Hangsúlyozták, a monetáris tanács a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak esetleges jövőbeli változtatását az eszköztár szerves részének tekinti. A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza monetáris kondíciók fenntartását és a gazdasági növekedés ösztönzését. A testület júniusban dönt a 2017. harmadik negyedév végi szintről.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve június 7-én 14 órakor jelenik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!