MNB: 989 milliárd forintra emelkedik a swap-állomány

Gazdaság, 2017.09.25

A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított bankrendszeri többletlikviditás eddig nem látott szintre, 989 milliárd forintra emelkedik, a swapállomány átlagos eredeti futamideje érdemben hosszabbodik - közölte a jegybank az MTI-vel.

Az MNB egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott tartott hétfőn. A meghirdetett mennyiség az egy és három hónapos futamidőn 80-80 millió euró (25 milliárd forint) volt, míg hat és tizenkét hónapos futamidőre 161, illetve 322 millió euró (50, illetve 100 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy, hat és tizenkét hónapos futamidőn 43 millió euró (13 milliárd forint), 10 millió euró (3 milliárd forint) és 716 millió euró (222 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot. A három hónapos futamidőn nem érkezett be ajánlat.

Az egy hónapos lejáraton 13 milliárd forint értékben, a hat hónapos lejáraton 3 milliárd forint értékben, míg a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet az MNB a bankokkal. Az egy, hat és tizenkét hónapos swaptenderen rendre 4, 1, illetve 8 bank vett részt.

A szerdai lejáratokat és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás szeptember 27-én, szerdán csaknem 900 milliárd forintról eddig nem látott szintre, 989 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 63 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 424 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 253 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 250 milliárd forintot tesz ki.

A tendereredményből következően a swapállomány átlagos eredeti futamideje érdemben emelkedik.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatok bizonytalanságainak kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - olvasható a jegybanki közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!