MNB: a CODEX Értéktár Zrt. vette át a Strategon Értékpapír Zrt. befektetési ügyfélállományát

Gazdaság, 2017.09.22

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét követően a CODEX Értéktár Zrt. vette át a Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) befektetési ügyfélállományát. Az MNB a sikeresen lezárult állomány-átruházással párhuzamosan pénteki határozatában visszavonta a Strategon tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a Fővárosi Törvényszéken a társaság felszámolását - közölte Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A Strategon állomány-átruházásának zökkenőmentes lebonyolítását 2017. június 30-tól a jegybank által kirendelt felügyeleti biztos koordinálta.

Az állomány-átruházás során az ügyfélkövetelések új befektetési szolgáltatóhoz kerültek. A Strategon által átruházott állomány a tőkepiac egészéhez mérten csekély súlyú - a szektor értékpapír állományára vetítve 0,1 százalék alatti - és mintegy 400, megfelelő fedezettel rendelkező ügyfélszerződést jelent.

Arról is beszámoltak, hogy a Strategon felszámolásánál csekély számban vannak vitatott, illetve a befektetési vállalkozás által nem vitatott, már lejárt követelések is. Az MNB közleményében felidézték, hogy a jegybank május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét, a társaság szavatolótőke-problémái miatt. A jegybank ekkor határozatában rögzítette, hogy a felfüggesztés a Strategon ügyfél-kötelezettségeinek igazolt teljesítéséig tart, továbbá, hogy az ezt követő napon a jegybank vissza is vonja a társaság tevékenységi engedélyét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!