MNB: a háztartások vásárolják, a külföldiek eladják a magyar államkötvényeket

Gazdaság, 2017.12.12

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 229 milliárddal 27 666 milliárd forintra nőtt októberben és 1478 milliárddal haladta meg a múlt év végi szintet. A háztartások pénzügyi vagyonát gyarapító állampapírok értéke 696 milliárd forinttal nőtt, a külföldiek portfoliójában lévő állomány 654 milliárddal csökkent, amiből 611 milliárd a devizakötvényekre 54 milliárd a forintkötvényekre jutott az első tíz hónapban - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Viszonyításul: az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás első tíz havi hiánya 1236,3 milliárd forint volt.

A forintban kibocsátott papírok állománya 21 284 milliárd forintot tett ki, a devizában kibocsátott papírok állománya 6 382 milliárd forint volt a hónap végén. A hosszabb lejáratú forintkötvények állománya az év első tíz hónapjában 1936 milliárd forinttal, az egy évesnél rövidlejáratú papíroké 240 milliárd forinttal emelkedett.

Az egy évesnél hosszabb államkötvényekből a pénzügyi szektorban működő vállalkozások 1007 milliárddal növelték a vagyonukat ebben az évben és október végére már 10 341 milliárd forint államkötvény halmozódott föl náluk. A külföldiek kezén van 3861 milliárdnyi forintkötvény, alig 53 milliárddal kevesebb, mint az év végén. A lakosság tulajdonában lévő államkötvények értéke 566 milliárd forinttal, 1857 milliárd forintra emelkedett, míg a vállalatoknál összesen 144 milliárd forintnyi kötvény volt október végén.

A devizában denominált állampapír adósság 698 milliárd forinttal csökkent, amiből 611 milliárd forint a külföldi befektetők kezén lévő adósságpapírok állománya szorult vissza. A pénzügyi vállalatok 59,4, a nem pénzügyi vállalatok 28,1 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkentették deviza állampapír portfoliójukat az év első tíz hónapjában, a háztartások viszont 28,4 milliárd forinttal hizlalták a magukét.

Októberben a devizában kibocsátott állampapírok állománya 14,3 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkent a havi 39 milliárd forint átértékelődési veszteségből eredő emelkedés ellenére is. Az MNB szerint az árváltozás 22 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 61 milliárd forinttal növelte az állományt októberben. Októberben lejárt egy japán 25 milliárd jen értékű tízéves kötvény, amelynek értéke 54 milliárd forintot tett ki.

Az MNB emlékeztet arra, hogy októberben kötvénycsere tranzakció keretében dollárkötvények visszavásárlását követően azonos nagyságrendben euró kötvény értékesítésre került sor. 1,2 milliárd dollár összegű, rövid lejáratú, magas kamatozású papírokat vásároltak vissza, a dollárkötvények 2018-2023 között jártak volna le. A kötvénycsere keretében egymilliárd euró értékben tízéves devizakötvényt bocsátott ki Magyarország minden idők legkedvezőbb, 1,9 százalékos kamatával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!