MNB: a jegybank fennállása óta rendelkezik biztonsági szolgálattal

Gazdaság, 2016.02.09

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fennállása óta rendelkezik saját biztonsági szolgálattal, ahogy azt a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvény előírja - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A jegybank közleménye szerint az elmúlt napokban egyes pártok a Magyar Nemzeti Bank biztonsági tevékenységét bírálták, e politikai megnyilvánulásokban "a tudatlanság rosszindulattal párosult".

A napokban több sajtóorgánum is beszámolt arról - a Népszava értesülései alapján -, hogy a jegybankelnök "saját testőrséget" hozott létre, és az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. munkatársait a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Készenléti Rendőrség munkatársaiból verbuválták.

Az MNB közleményében azt írta: folyamatosan figyelemmel kíséri az uniós jegybankokban alkalmazott bankbiztonsági szintet, a jegybank által jelenleg alkalmazott bankbiztonsági gyakorlat megfelel az uniós jegybankok által követett gyakorlatnak.

Közölték: a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvény értelmében - az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt - a jegybankot fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni. A fegyveres biztonsági őrség létrehozására a törvény három lehetőséget határoz meg: az őrséget saját szervezetben, vagy többségi befolyást biztosító tulajdonosi részvételével működő gazdálkodó szervezet útján, vagy más fegyveres biztonsági őrséggel rendelkező szerv útján kell biztosítani.

Az MNB a törvény alapján döntött 2014-ben zártkörűen működő részvénytársaság megalapításáról. Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élőerős őrzés-védelmét is. A jegybank ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását. E tevékenység kiemelt súlyát érzékelteti az MNB jelentéseiben rendszeresen publikált adat, azaz a forgalomban lévő készpénz értéke, amely mintegy 4200 milliárd forint volt 2015 végén.

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. a fegyveres biztonsági őrséggel végzett alaptevékenységén túl a jegybank részére őrzésvédelmi és rendezvénybiztosítási feladatokat is ellát.

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. gazdálkodásáról szóló, 2014. évi pénzügyi beszámoló nyilvános, a 2015. évi pénzügyi beszámoló közzétételi határideje pedig 2016. május 31. - olvasható az MNB közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!